China va fi absentă la conferinţa de pace pentru Ucraina din Iunie

China a confirmat că nu va participa la conferinţa de pace pentru Ucraina, ce va fi găzduită de Elveţia la mijlocul lunii Iunie, au indicat patru surse avînd informaţii directe despre subiect, transmite Vineri Reuters.

Beijingul a declinat invitaţia întrucît nu sunt reunite condiţiile pentru prezenţa sa, în primul rînd participarea atît a Ucrainei, cît şi a Rusiei, au afirmat trei dintre surse.

Guvernul Elveţiei, stat neutru, caută să asigure o participare cît mai largă din diferite zone ale lumii pentru summitul din 15-16 Iunie, de la care speră să deschidă drumul spre un proces de pace în Ucraina. Moscova nu a fost invitată.

Condiţiile care nu sunt întrunite, potrivit celor transmise de China în această săptămînă unor diplomaţi, sunt faptul că această conferinţă ar trebui să fie recunoscută atît de Rusia, cît şi de Ucraina, că ar trebui să existe o participare egală a tuturor părţilor şi o discutare egală a tuturor propunerilor, a indicat una dintre surse.

Ministerul de Externe chinez nu a răspuns deocamdată la solicitarea agenţiei Reuters de a comenta.

Beijingul sprijină convocarea unei conferinţe de pace recunoscute de ambele părţi şi cu participarea egală a tuturor părţilor, a declarat Luni un purtător de cuvînt.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a sugerat, Joi, că Beijingul ar putea organiza o conferinţă de pace la care ar putea participa Rusia şi Ucraina.

În Ianuarie, Ucraina l-a invitat pe preşedintele chinez Xi Jinping la summitul plănuit în Elveţia. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut apel în această săptămînă la preşedintele american Joe Biden să participe, dar Washingtonul nu a confirmat pe cine va trimite.

China are relaţii apropiate cu Rusia şi s-a abţinut de la a critica invazia din Ucraina, dar s-a oferit anterior să ajute la mediere în conflict.

Elveţia încearcă să convingă mai multe state din aşa-numitul Sud Global, inclusiv China, să asiste la conferinţă.