CHINA A SUSȚINUT REZOLUȚIA ONU ÎN CARE RUSIA A FOST NUMITĂ AGRESOR

Rusia a fost abandonată de trei dintre aliații săi la ultimul vot din cadrul Adunării Generale a ONU asupra unei rezoluții care califică drept „agresiune” invaziile declanșate împotriva Georgiei în 2008 și Ucrainei anul trecut, un nou semnal că influența Moscovei în plan geopolitic este în scădere.

China, Armenia și Kazahstanul s-au alăturat marți majorității țărilor lumii care au votat pentru rezoluția A77/L65 a ONU, istoricul Serghei Radcenko explicînd pe pagina sa de Twitter că opțiunea Beijingului este cu atît mai interesantă încît acesta s-a abținut de la toate voturile organizației internaționale privind războiul din Ucraina.

Radcenko, care este considerat unul dintre cei mai reputați specialiști în probleme legate de Rusia, afirmă că rezoluția nu condamnă explicit agresiunea împotriva Ucrainei, ci doar „recunoaște” că aceasta a creat „provocări fără precedent”.

Diplomații au avut două voturi separate asupra documentului, primul dintre acestea vizînd tocmai includerea unui paragraf despre războiul declanșat de Vladimir Putin în data de 24 februarie a anului trecut.

China, Armenia și Kazahstanul s-au abținut la primul vot. Însă reprezentanții tuturor celor 3 țări au votat apoi pentru rezoluția finală, după includerea paragrafului respectiv, al 9-lea din document.

Reprezentantul Rusiei s-a plîns în timpul dezbaterilor de o „politizare” a unei rezoluții care altfel viza reglementarea relațiilor dintre ONU și Consiliul Europei, diplomatul rus îndemnînd totodată ca „toți membri responsabili ai comunității internaționale să voteze împotrivă”.

 

Votul ONU privind agresiunea rusească, după vizita lui Xi la Moscova

Radcenko pune acest vot în context, amintind de vizita efectuată recent de președintele chinez Xi Jinping la Moscova, unde a dat din nou asigurări alături de Putin că relațiile dintre cele două țări au ajuns la niveluri fără precedent de apropiate.

Istoricul amintește însă că referința la „parteneriatul fără limite” dintre Moscova și Beijing n-a mai fost inclus în documentul final semnat de cei doi lideri autoritari.

„Avem de asemenea vizita ulterioară a ministrului [chinez] al Apărării Li Shangfu la Moscova și semne privind cooperarea militară sino-rusă tot mai apropiată. Dar avem de asemenea conversația telefonică recentă dintre Zelenski și Xi, în care Xi și-a reiterat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei”, explică Serghei Radcenko.

Acesta, un profesor la Centrul pentru Probleme Globale „Henry A. Kissinger”, Facultatea de Studii Internaționale Avansate din cadrul Universității John Hopkins, și Universitatea Cardiff, afirmă că noul vot de la ONU arată cel puțin 3 lucruri.

 

Kazahstanul ar fi „înjunghiat în spate” Rusia (din nou)

Potrivit lui Radcenko, votul arată în primul rînd că Beijingul încearcă să bifeze unele căsuțe pentru a arăta că este mai neutru în ceea ce privește războiul din Ucraina decît poziția sa reală și că discuția recentă dintre Xi și Zelenski ar trebui privită în aceeași notă.

Însă votul de la ONU transmite clar Moscovei că ar fi extrem de puține pîrghii pentru a putea exercita presiuni asupra Chinei și „trebuie să înghită ce i se oferă”, potrivit istoricului britanic născut în URSS.

„În al treilea rînd, China continuă să se încline înspre o direcție (n.r. a Rusiei), dar cu rezerve. Ea încearcă să înghețe conflictul mai degrabă decît să vadă o prelungire pe termen nedefinit sau o escaladare a sa. O Rusie slăbită/ izolată îndatorată după război Beijingului servește intereselor Chinei”, subliniază Serghei Radcenko.

În ceea ce privește votul Armeniei și Kazahstanului, istoricul afirmă că fiecare dintre cele două țări are ceva de împărțit cu Rusia, guvernul de la Erevan fiind profund nemulțumit că Moscova l-a abandonat în contextul conflictului din Nagorno-Karabah, unde Azerbaidjanul emite revendicări tot mai îndrăznețe.

„Kazahstanul nu va rata o ocazie să îl înjunghie cu grijă pe Putin în spate. Aș face la fel dacă aș fi în locul lor”, mai spune Radcenko, amintind totodată că, deși rezoluțiile ONU nu au caracter obligatoriu, aceasta a atras pe bună dreptate multă atenție.

 

Ucraina salută votarea de către China a rezoluţiei

Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) şi ambasadorul Ucrainei la ONU au salutat marţi votul favorabil al Chinei pentru o rezoluţie a ONU care menţionează „agresiunea” rusă contra Ucrainei, relatează EFE și Agerpres.

O responsabilă a parlamentului de la Kiev, Irina Konstankevici, a declarat că în favoarea rezoluţiei au votat şi alte state considerate prietene ale Rusiei, precum Kazahstan, Armenia, India sau Brazilia. Împotriva textului au votat aliaţi tradiţionali ai Rusiei, cum ar fi Belarus, Coreea de Nord, Nicaragua şi Siria.

Rusia a „eşuat în încercarea de a elimina menţiunea cu privire la agresiunea rusă împotriva Ucrainei”, a scris pe Twitter ambasadorul Ucrainei pe lîngă ONU, Sergii Kisliţia.

Rezoluţia, promovată de state occidentale, nu era însă axată pe războiul ruso-ucrainean, subiectul său fiind cooperarea între ONU şi Consiliul Europei. Un paragraf din text face astfel referire la „provocările fără precedent cu care se confruntă în prezent Europa după agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, şi anterior împotriva Georgiei, precum şi în urma încetării apartenenţei Federaţiei Ruse la Consiliul Europei”.