Cheltuielile pentru apărare din proiectul german de buget sunt insuficiente

Creşterea cheltuielilor pentru apărare propusă în proiectul de buget al Germaniei pentru anul 2025 este departe de a fi suficientă pentru a "face dreptate" faţă de situaţia actuală de securitate şi "responsabilitatea Germaniei faţă de lume", a declarat preşedintele Asociaţiei Forţelor Armate Germane, relatează dpa, potrivit Agerpres.

"Guvernul german poate dori să treacă prin această perioadă legislativă cu acest buget, dar Bundeswehr (Armata), ca parte esenţială a arhitecturii noastre de securitate şi, prin urmare, noi, toţi, plătim preţul", a declarat, pentru agenţia, dpa Andre Wustner, preşedintele organizaţiei, care reprezintă interesele a aproximativ 200 000 de soldaţi activi, rezervişti şi foşti membri ai forţelor armate.

În conformitate cu proiectul preliminar de buget naţional pentru 2025 adoptat Vineri, cheltuielile militare germane ar trebui să crească cu doar 1,2 miliarde de euro (1,3 miliarde de dolari), cu mult sub cele aproximativ 7 miliarde de euro solicitate de ministrul Apărării, Boris Pistorius.

Liderii coaliţiei guvernamentale germane au ajuns la un acord privind bugetul naţional după săptămîni de negocieri dificile, care au culminat cu consultări în cursul nopţii de Joi spre Vineri.

Ministrul de Finanţe Christian Lindner, din Partidul Liber Democrat (FDP), pro-business, refuză să elibereze frîna în ceea ce priveşte datoria ţării legată de cheltuielile guvernamentale, iar Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz exclude reduceri ale cheltuielilor sociale. În aceste condiţii, forţele armate germane par să fi ieşit în pierdere, la doar doi ani după ce Scholz a anunţat un program istoric de reînarmare.

Wustner a descris situaţia de securitate din Europa ca fiind "cea mai periculoasă de la căderea Cortinei de Fier", menţionînd instabilitatea politică şi lipsa de certitudine cu privire la angajamentul Washingtonului faţă de securitatea Europei, în cazul în care alegerile prezidenţiale din Noiembrie ar duce la o a doua Preşedinţie a lui Donald Trump.
Wustner a făcut apel la Parlament să facă "ajustări masive" la proiectul de buget.

Acesta a declarat că este nevoie de fonduri suplimentare pentru a acoperi "creşterea considerabilă a cheltuielilor de funcţionare, de la generatoare de energie la consumabile şi truse de scule speciale şi pînă la personal".

În plus, fără investiţii suplimentare în industria de apărare, extinderea recent lansată a capacităţii ar începe rapid să se blocheze din nou, a spus Wustner.