CETATENII MOLDOVENI CARE MUNCESC IN LITUANIA VOR FI ASIGURATI SOCIAL

Cetăţenii Republicii Moldova care muncesc sau locuiesc temporar în Lituania vor fi asiguraţi social. Guvernul a aprobat pe 13 mai proiectul de lege pentru ratificarea Acordului în domeniul protecţiei sociale încheiat între cele două state.

Ruxanda Glavan, ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a declarat la şedinţa Guvernului că Acordul prevede acordarea pensiilor pentru limita de vîrstă, pensiilor pentru pierderea capacităţii de muncă şi a pensiilor de urmaş. Potrivit notei informative a proiectului, statele semnatare vor achita partea de pensie calculată pentru perioada de contribuţie la sistemul public de asigurări sociale.

Tot pe 13 mai Guvernul a aprobat semnarea Aranjamentului Administrativ pentru aplicarea Acordului în domeniul securităţii sociale între Republica Moldova şi Regatul Belgiei, încheiat la Bruxelles, la 12 septembrie 2012.

Republica Moldova a semnat acorduri similare cu mai multe ţări, printre care Austria, România, Bulgaria, Portugalia, Marele Ducat de Luxemburg.