Cercetatorii suedezi publica un studiu halucinant: A face copii este daunator mediului inconjurator!

Un copil mai puțin pe familie poate economisi „în medie 58,6 tone de emisii echivalente de CO2 pe an”.

A avea copii este cel mai distructiv lucru pe care o persoană îl poate face mediului, potrivit unui nou studiu, transmite The Independent.

Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au descoperit că a avea un copil mai puțin pe familie poate economisi „în medie 58,6 tone de emisii echivalente de CO2 pe an”.

Consumul de carne, conducerea unei mașini și călătoria cu avionul au constituit lista celor mai poluante lucruri pe care oamenii le pot face planetei.

Dar a avea copii a fost în top, potrivit noului studiu, publicat în revista Environmental Research Letters.

„O familie din SUA care alege să aibă un copil mai puțin ar oferi același nivel de reducere a emisiilor ca 684 de adolescenți care aleg să adopte reciclarea cuprinzătoare pentru restul vieții”, se specifică în acest studiu.

Autorul principal, Seth Wynes, a declarat pentru The Local: „Am descoperit că există patru acțiuni care ar putea duce la scăderi substanțiale ale amprentei de carbon ale unui individ: consumul unei diete pe bază de plante, evitarea călătoriilor cu avionul, trăirea fără mașini și avînd o familie mai puţin numeroasă.

„De exemplu, viața fără mașini economisește aproximativ 2,4 tone de echivalent C02 pe an, în timp ce consumul unei diete vegetale economisește 0,8 tone de echivalent C02 pe an”.

Lucrarea, care a studiat şi analizat jurnale cu 39 de colegi care studiază politicile de mediu ale mai multor economii majore, a constatat că majoritatea Guvernelor s-au concentrat pe schimbări incrementale care au „un potențial mult mai mic de reducere a emisiilor”.

Deși Guvernele s-au concentrat pe creșterea schemelor de reciclare și pe utilizarea becurilor eficiente din punct de vedere energetic, aceste metode au fost între patru și opt ori mai puțin eficiente decît consumul unei diete pe bază de plante.

Cercetătorii au descoperit că evitarea unui zbor transatlantic pe an poate economisi între 0,7 și 2,8 tone de echivalent C02 pe an (în funcție de distanța parcursă, cantitatea de bagaje la bord și cîți pasageri are aeronava), în timp ce reciclarea va economisi doar 0,21 tone de echivalent C02 pe an.

Aceasta înseamnă că reciclarea are între 3 și 13 ori mai puține șanse de a salva planeta comparînd cu evitarea acelui zbor suplimentar la cel mai greu punct.