CELE MAI TARI BAUTURI DIN LUME

Tăria alcoolică a unei băuturi poate fi o calitate sau poate fi chiar motivul pentru care alegi să o cumperi. Iată cîteva dintre băuturile spirtoase care se mîndresc cu tăria lor alcoolică. Şi au şi de ce.

Tăria alcoolică a unei băuturi este măsurată în procente. Conform legilor internaţionale, orice băutură alcoolică trebuie să aibă menţionată cifra procentului de tărie alcoolică pe etichetă. Însă unii dintre producători nu se mulţumesc doar să respecte legea. Mîndrii de tăria băuturii lor, ei aleg chiar să “strige” pe toată eticheta cifra impresionantă, pentru că au constatat că sînt destui muşterii pe lumea aceasta care pot fi atraşi de astfel de senzaţii tari.

Everclear – Producătorii americani ai acestui rachiu făcut din porumb se mîndresc cu faptul că au creat cea mai tare băutură din lume. Everclear are 95% tărie alcoolică, este incolor şi inodor, iar cei care au avut curiozitatea să îl guste şi nu s-au ars pe limbă, susţin că n-are nici un gust.

Devil Springs Vodka – Această vodkă are 80% tărie alcoolică şi este cel mai adesea consumată cu sucuri de fructe sau cu bere de ghimbir. Barmanii americani obişnuiesc să o folosească în reţete de shoturi pentru că este foarte uşor inflamabilă.

Absintul – Această tărie a fost interzisă în secolul al 20-lea în mare parte din Europa şi în Statele Unite, din cauza suspiciunii că substanţa distilată în ea şi provenită de la o specie aparte de pelin produce halucinaţii. În timp s-a dovedit că halucinaţiile nu proveneau neapărat de la cantitatea de thujon din băutură (in medie 15-30 de mg per sticlă), ci şi de la tăria alcoolică. Pentru că multe dintre absinturi ajung şi la 70-75% tărie alcoolică. Cel mai cunoscut dintre ele este Angelique Verte.

Bacardi 151 – Tot 75% alcool are şi romul Bacardi 151. Este comercializat într-o cutie de oţel care imită un stingător de incendii, aluzie deloc subtilă la tăria sa alcoolică apreciabilă.

Balkan – Cea mai tare vodkă rusească are 88% tărie alcoolică. Cei care au băut-o spun că are un gust suportabil, chiar plăcut, însă în cocktailuri. Chiar şi amestecată, în cantităţi mici, poate dăuna serios echilibrului dacă este băută prea repede.

Sunset rum – Este un rom din Indiile de Vest produs de secole la distileriile St. Vincent. Are 84% tărie alcoolică, iar producătorii îşi sfătuiesc explicit clienţii, chiar pe etichetă, să nu consume acest rom simplu.

Pincer Vodka Shanghai – Este o vodkă din Scoţia cu o tărie alcoolică de 88%. Cei care au renunţat la scotch, chiar şi numai ocazional, ca să guste această băutură, spun că au perceput în gustul ei aroma de butoi de stejar în care este ţinută o bucată de timp după distilare.

Bruichladdich X4 – Una dintre cei mai respectate distilerii din Scoţia a început să producă recent această ediţie de whisky single malt cu o tărie de 92%. Distileria se află pe o insulă mică unde găseşti mai multe oi decît oameni. Localnicii glumesc deseori pe tema aceasta şi spun că în mod cert distileria este responsabilă pentru scăderea populaţiei din zonă.

Stroh 80 – Acest rom austriac se laudă cu tăria lui alcoolică scrisă cu litere mari chiar pe etichetă: 80 %. Are un gust foarte plăcut, îmbogăţit cu tot felul de ierburi şi condimente, însă mai degrabă este de băut în punchuri sau într-un cocktail, decît simplu.

Spiritus Rektyfikowany – Este un soi de alcool dublu rafinat. Are 96 % alcool şi ar putea foarte bine să fie folosit în scopuri medicale, nu recreaţionale. Însă unii dintre polonezi par să contrazică.

Good Ol’ Sailor vodka – Produsă şi consumată mai ales în Suedia, această vodkă atinge, într-una dintre variantele sale, o tărie de 85%. Este folosită probabil pentru încălzire, în iernile lungi şi geroase.

Dragoş VĂRŞĂNDAN