Cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante din UE sunt în Bulgaria şi România

Rata locurilor de muncă vacante în trimestrul patru al anului trecut a fost de 3,1% în zona euro şi de 2,8% în Uniunea Europeană, cele mai mici valori ale acestui indicator înregistrîndu-se în Bulgaria şi România (ambele cu 0,8%), arată datele publicate Luni de Eurostat.

La polul opus, statele membre cu cea mai ridicată rată a locurilor de muncă vacante în trimestrul patru al anului trecut au fost Austria (4,6%), Belgia şi Ţările de Jos (ambele cu 4,5%), potrivit Agerpres.

Comparativ cu situaţia din trimestrul patru din 2021, rata locurilor de muncă vacante a crescut în 12 state membre, a rămas stabilă în Estonia, Franţa, Ungaria şi Slovenia şi a scăzut în 11 state membre, inclusiv în România, de la 0,9% în T4 2021 pînă la 0,8% în T4 2022. În rîndul statelor membre, cele mai mari creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante au fost înregistrate în Austria (0,6 puncte procentuale), Germania şi Portugalia (ambele cu 0,5 puncte procentuale). Cele mai importante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante au fost înregistrate în Cehia (minus 0,7 puncte procentuale), Cipru, Letonia şi Finlanda (toate cu minus 0,5 puncte procentuale).

Conform datelor publicate luna trecută de Institutului Naţional de Statistică, în România numărul locurilor de muncă vacante a fost 41.900 în cel de-al patrulea trimestru al anului trecut, în scădere cu 3.400 faţă de trimestrul anterior. Rata locurilor de muncă vacante a fost 0,83%, în scădere cu 0,07 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2021, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 3.800, iar rata locurilor de muncă vacante s-a diminuat cu 0,09 puncte procentuale.