CELE MAI INSPAIMINTATOARE AMENINTARI PENTRU CIVILIZATIE

Omenirea va dispărea mai curînd în urma unei catastrofe tehnogene sau din cauza produselor modificate genetic, decît ca urmare a căderii asteroizilor.

Cercetătorii de la Fundaţia problemelor globale Foundation au stabilit posibilitatea producerii evenimentelor catastrofale care pot surveni în următorii o sută de ani.

Astfel, s-a descoperit că cele mai mari pericole pentru omenire se ascund în proiectele nereuşite legate de revoluţia tehnico-ştiinţifică. Pe locul doi se află biologia sintetică. Locul trei pe podium îl ocupă schimbările climatice şi erupţia unui super-vulcan. Pandemiile globale s-au stabilit pe locul patru şi, tocmai la coada clasamentului, asteroizii ucigaşi.

Tehnica „cu coasă”: se face tot mai evident faptul că inginerilor, tehnologilor şi militarilor le vine tot mai greu să dirijeze procesul producţiei şi armamentul echipat maximal cu tehnică. În consecinţă, se pot declanşa catastrofe tehnogene de proporţii universale. Din ceea ce s-a produs deja, cel mai periculos accident e considerat cel de la Fukusima, Japonia. În iureşul evenimentelor politice, s-a cam uitat de el, dar savanţii bat alarma – emanaţiile radioactive se extind pe spaţii noi.

Specialiştii institutului oceanografic din SUA atenţionează că cesiul, în concentrări periculoase, a ajuns deja din Japonia la malurile de Nord ale Americii. Ţinînd cont de faptul că perioada lui de descompunere e de 30 de ani, pericolul de contaminare va creşte. Iar în cazul repetării accidentului, lovitura asupra sistemului ecologic de pe planetă va depăşi opt (!) Cernobîluri!

Produsele modificate genetic reprezintă şi ele un pericol grav. În momentul de faţă se consideră ca fapt demonstrat că cel puţin 37 de decese au survenit în urma consumării acestora.

Ultimul super-vulcan, Yellowstone, a erupt acum 600 de mii de ani pe teritoriul de azi al SUA. S-a calculat că atunci au fost aruncate în aer o mie de tone cub de cenuşă. Dacă istoria se repetă – SUA vor fi distruse, după care pe Pămînt se va instala „iarna vulcanică” care va pune omenirea la limita dispariţiei.

În ceea ce priveşte pandemiile, lucrurile sînt imprevizibile. Mai curînd, consideră savanţii, ne vom ciocni de o armă biologică scăpată de sub controlul laboratorului. Startul „ciumei secolului XXI” îl pot da şi unele animale infectate evadate din laboratoriile ştiinţifice.

De asemenea, este greu de prezis ceva concret în privinţa asteroizilor. Specialiştii NASA au calculat 1630 de asteroizi periculoşi. Astfel în anul 2032 Pămîntul se poate ciocni de asteroidul 2013 TV135,care are diametrul 400metri.

După km.ru