CELE MAI BUNE UNIVERSITĂŢI DIN LUME ŞI EUROPA ÎN ANUL 2014

În luna octombrie, influenta revistă engleză despre învăţămîntul superior Times Higher Education (THE) a publicat rating-ul celor mai bune universităţi din lume. Totodată, altă publicaţie cunoscută la capitolul topurilor, Forbes, în mod tradiţional a pregătit o serie de articole despre principiul întocmirii acestor rating-uri şi cele mai importante trend-uri în domeniu.

Potrivit THE, în anul 2014, cea mai bună universitate din lume a rămas a fi California Institute of Technology (SUA) care trei ani în urmă a luat laurii de lider de la Harvard, plasată pe locul secund. Pe locul trei şi patru se află universităţile de la Oxford (Marea Britanie) şi Stanford (SUA), urmate de Universitatea Cambridge (Marea Britanie). Pe locul şase este Massachusetts Institute of Techology, iar pe locurile 7 şi 8 – Princeton University şi respectiv University of California, Berkeley (toate din SUA). Locul nouă este împărţit de Colegiul Imperial din Londra şi Universitatea Yale (SUA).

Astfel, topul celor zece universităţi n-a suportat mari schimbări faţă de anul trecut şi rămîne a fi dominat de instituţii americane. Potrivit Times Higher Education, principalul criteriu la desemnarea celor mai bune universităţi constă “în nivelul înalt şi combinarea perfectă a activităţilor de cercetare cu metodele de predare, or, unele universităţi au nimerit în top graţie profesorilor care sînt indiscutabili lideri în domeniul lor”.

Totodată, THE a întocmit şi rating-ul celor mai bune universităţi din Europa. Topul primelor zece arată în felul următor:

  1. Universitatea Oxford (Marea Britanie)
  2. Universitatea Cambridge (Marea Britanie)
  3. Colegiul Imperial din Londra (Marea Britanie)
  4. Swiss Institute of Technology Zurich (Elveţia)
  5. University College London (Marea Britanie)
  6. Universitatea Ludwig Maximilians Munchen (Germania)
  7. Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (Elveţia)
  8. Şcoala de economie şi ştiinţe politice din Londra
  9. Universitatea din Edinburgh (Marea Britanie)

10.Colegiul Regal din Londra

După cum afirmă Forbes, “rating-urile THE merită să fie mediatizate, inclusiv pentru faptul că faţă de ele au o atitudine serioasă atît universităţile, cît şi autorităţile. Bunăoară, după ce în anul trecut universităţile din Rusia au fost eliminate din topul-200, Guvernul de la Moscova a cerut de la Times Higher Education recomandări pentru a îmbunătăţi situaţia. Nu este exclus că anume acestea au contribuit ca în anul 2014 Univeristatea de Stat din Moscova “M. Lomonosov” să revină în prima jumătate a listei”.