CEI MAI PUTERNICI RAZBOINICI DIN ISTORIE

Cei mai puternici războinici din istorie. Marii războinici au avut destine ieşite din comun, aceştia dedicîndu-şi viaţa aproape în întregime conflictelor armate unde au jucat un rol deosebit.

Leonidas I

Leonidas I este cunoscut în special pentru lupta de la Termopile. De mic a fost învăţat arta războiului şi mînuirea armelor. Leonidas I a devenit conducătorul Spartei în anul 490 î.e.n., perioadă în care armatele persane, conduse de regele Darius, încercau să cucerească Grecia. Leonidas nu va apuca să lupte împotriva lui Darius, dar îl va întîlni pe fiul acestuia, Xerxes. În anul 481 î.e.n., Leonidas a plecat cu o armată de 7000 de oameni, printre care şi cei 300 de spartani, militari de meserie, spre trecătoarea Termopile, unde a reuşit să oprească armata mult mai numeroasă alui Xerxes. Spartanii au luptat pînă la ultimul om, fiind toţi ucişi. După moarte, persanii i-au tăiat capul lui Leonids şi l-au crucificat.

Spartacus

 Spartacus.jpg

Născut în Tracia în preajma anilor 115-110 î.e.n., Spartacus este cunoscut drept gladiatorul care a condus cea mai importantă răscoala a sclavilor împotriva Romei. În anul 73 î.e.n. el şi încă 70 de gladiatori au scăpat de la şcoala de gladiatori de lînga Capua şi au început să adune o adevărată armată de sclavi şi gladiatori. Armata sa a ajuns la aproximativ 90.000 de oameni, punînd mari probleme romanilor timp de aproape doi ani. În 71 î.e.n., Spartacus a fost ucis, iar aproape toţi cei care l-au urmat, au fost crucificaţi.

Carol Martel

 Carol Martel.jpg

Carol Martel (688-741) a ajuns în poziţia de conducător al armatei francilor împotriva invaziei musulmane pe baza faptului că era majordomul palatului regal, pe vremea aceea o importantă funcţie administrativă, politică şi militară. Carol Martel a pierdut o singura bătălie de-a lungul carierei sale militare, bătălia de la Cologne. Cea mai importantă victorie a lui Carol Martel a fost cea de la victoria de la Tours, 10 octombrie 732, moment în care două armate france unite au învins armatele arabe ale califatului Omeiazilor.

Tomoe Gozen

 Tomoe Gozen.jpg

Tomoe Gozen (1157-1247) a fost unică în istorie. A fost prima şi singura femeie-războinic samurai. Aceasta era atît un bun arcaş, dar excela şi în mînuirea sabiei. Tomoe Gozen a fost concubina oficială a generalului Minamoto no Yoshitaka, cel care în urma bătăliei de la Awazu, din anul 1184, îi va ordona japonezei să părăsească cîmpul de bătălie deoarece generalul considera că e o ruşine să-şi facă seppuku alături de o femeie. Tomoe Gozen s-a retras în ultimii ani din viaţă la templul Echizen unde a murit de bătrîneţe.

Subotai Bahadur

 Subotai Bahadur.jpg

Subotai Bahadur (1176-1248) a fost unul dintre principalii generali ai lui Ginghis Han. Înainte de a ajunge în această poziţie, Subotai a învăţat de mic să lupte şi s-a afirmat ca luptător prin tehnica sa. Ulterior, Subotai va fi cel care se va preocupa mai întîi de pregătirea războinicilor lui Ginghis Han, apoi de partea de strategie.

Miyamoto Musashi

 Miyamoto Musashi.jpg

Miyamoto Musashi (1584-1645) e considerat cel mai mare luptător de sabie din timpul său şi unul dintre teoreticienii luptei cu sabia. Musashi rămîne şi unul dintre cei mai renumiţi samurai din istoria Japoniei. În tinereţea sa, samuraiul a cîstigat toate cele 60 de dueluri pe care le-a avut. De asemenea, Musashi este cunoscut şi pentru inventarea stilului de luptă cu două săbii. Samuraiul a murit la vîrsta de 62 de ani.

Radu EREMIA