CEC A ANUNTAT REZULTATELE PRELIMINARE OFICIALE ALE ALEGERILOR PREZIDENȚIALE

Comisia Electorală Centrală anunță rezultatele preliminare oficiale în turul doi ale alegerilor prezidențiale.

Potrivit datelor preliminare CEC după numărarea a 99,95% de procese verbale, Maia Sandu a acumulat în turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova 57,74% din voturile alegătorilor. Actualul șef al statului, Igor Dodon, are 42,26% din voturi.

 

Prezența la vot în turului doi

Cetățenii moldoveni au participat în număr mult mai mare la turul doi al alegerilor prezidențiale, care a avut loc pe 15 noiembrie. Potrivit datelor preliminare oficiale anunțate de Comisia Electorală Centrală, și-au exprimat votul în total puțin peste 1,65 de milioane de alegători. Aceasta constituie 52,71 la sută din numărul cetățenilor cu drept de vot.

În țară au votat aproximativ 1,39 de milioane de alegători. Peste hotarele țării au votat aproape 263 de mii de moldoveni.

Peste 54 la sută dintre votanți sînt femei și aproape 46 la sută – bărbați.

 

CEC vine cu unele precizări

Au mai rămas să fie numărate buletinele de vot din două secții de votare din SUA, care s-au închis acum două ore, iar în scurt timp vom avea rezultatele preliminare finale. La cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale au participat 1 650 131 de alegători.

Codul Electoral prevede că, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial, este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi. Totuși, Comisia Electorală Centrală are la dispoziție 5 zile pentru a întocmi un proces-verbal de totalizare a alegerilor, ulterior, în termen de 3 zile de la data semnării acestuia, va prezenta Curţii Constituționale un raport privind rezultatele scrutinului prezidențial. 

Sursa: sputnik.md