Cea mai ingusta strada din Europa de Est este in Romania

Are o lăţime care variază între numai 111 şi 135 de centimetri şi o lungime de 80 de metri. Strada Sforii din Braşov este considerată a fi cea mai îngustă „uliţă” din Europa de Est, motiv pentru care a devenit obiectiv turistic.

Celebrul ghid Michelin i-a acordat o stea, distincţie ce înseamnă că strada Sforii merită vizitată. Strada a fost lăsată mult timp în paragină, iar primele renovări au avut loc în 1998 cu sprijinul unui sportiv braşovean revenit acasă din America. Dan Oprea a fost nemuţumit de cum arăta străduţa şi a pus umărul la reabilitarea sa. „Am scris un proiect şi am reuşit să obţin finanţare de la Fundaţia Regelului Boudain, din Belgia. Am obţinut vreo 8.000 de dolari şi am reuşit să-mi indeplinesc dorinţa aceasta de suflet“, îşi aminteşte Dan Oprea.

Puţini ştiu că strada Sforii are o istorie de cîteva secole. A fost atestată documentar în secolul al XVII-lea şi reflectă tendinţele de urbanizare ale Braşovului medieval. Mult timp a fost folosită doar drept cale de acces de face legătura între străzile Porta Schei şi Cerbului. Marea reabilitare a venit în anul 2003. A fost schimbat pavajul şi s-au refăcut pereţii clădirilor. Strada şi-a recăpătat farmecul de odinioară şi datorită felinarelor care arată exact ca cele de acum 100 de ani. Lămpaşele folosite acum au fost comandate după modelul celor existente la muzeu, singura diferenţă fiind aceea că azi nu mai funcţionează cu gaz.

Strada Sforii a devenit un adevărat obiectiv turistic. Vizitatorii provin din mai toate colţurile lumii şi sunt ademeniţi de aceasta fie din motive istorice, fie din pură curiozitate.