CE SE FACE LA GUVERN
Vor fi majorate bursele pentru elevi, studenți, masteranzi și doctoranzi
Cuantumul burselor pentru elevi și studenți va fi majorat cu 15,7%, începînd cu luna ianuarie 2023. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri, la propunerea ministerului Educației și Cercetării.
Totodată, cu 20% va crește cuantumul Bursei de Excelență a Guvernului, iar cu 25% cel al Bursei pe domeniile științifice. Astfel, 25 de studenți doctoranzi vor beneficia de burse majorate în acest an - 21 de persoane vor primi Bursa de Excelență a Guvernului, în valoare de 3000 de lei, iar alți 4 studenți vor beneficia de Bursa pe domenii științifice, care constituie 2500 de lei. A fost aprobată și decizia cu privire la acordarea burselor majorate celor mai buni studenți doctoranzi.
„Majorarea burselor pentru elevi, studenți, masteranzi și doctoranzi se înscrie în politica de fortificare a sistemului de învățămînt de toate nivelurile, precum și de asigurare a atractivității și competitivității la nivel național și internațional a instituțiilor de învățămînt superior și profesional tehnic din țară”, a declarat ministrul Anatolie Topală. În acest scop, din bugetul de stat vor fi alocate 41.806,7 mii de lei.
25 de studenți doctoranzi vor beneficia de burse majorate
21 de studenți doctoranzi din Republica Moldova vor primi în anul 2023 Bursa de Excelență a Guvernului, în sumă de 3000 de lei, iar alți 4 studenți vor beneficia de Bursa pe domenii științifice, care constituie 2500 de lei. Cabinetul de miniștri a aprobat decizia cu privire la acordarea burselor majorate celor mai buni studenți doctoranzi, selectați prin concurs.
Astfel, tinerii cu performanțe în cercetare sînt susținuți de guvern în vederea promovării excelenței științifice și academice.
Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a subliniat că: „Acordarea acestor burse de merit se pliază pe politicile guvernamentale de susținere a studenților de la studiile superioare de doctorat, ciclul III, cu performanțe deosebite în cercetare şi inovare și contribuie la motivarea lor de a se încadra în această activitate”.
Bursa de Excelență a Guvernului și Bursa pe domenii științifice se acordă anual studenților doctoranzi, înmatriculați la forma de învățămînt cu frecvență la zi, precum și cu frecvență redusă, finanțați din bugetul de stat și în bază de contract.
Bursele vor fi achitate din mijloacele prevăzute în bugetul Ministerului Educației și Cercetării pentru anul calendaristic 2023, în sumă de 876,000 mii de lei.
A fost aprobată strategia de dezvoltare a managementului finanțelor publice
Executivul a aprobat proiectul Strategiei de dezvoltare a managementului finanțelor publice pentru anii 2023-2030. Strategia are ca scop sporirea eficienței, performanța și transparența finanțelor publice.
„În acest sens, este necesar de a implementa plenar o guvernanță sănătoasă a finanțelor publice, dar și de a aplica o cooperare mai strînsă între toți actorii implicați pe segmentul finanțelor publice”, a precizat ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu.
Documentul conține direcții strategice de intervenție care vizează îmbunătățirea cadrului fiscal, consolidarea procesului de planificare, execuție și raportare a finanțelor publice, creșterea veniturilor, consolidarea sistemului de achiziții publice și îmbunătățirea controlului intern prin creșterea transparenței și a responsabilității, în rezultat asigurîndu-se o creștere economică accelerată și durabilă.
Strategia de dezvoltare a managementului finanțelor publice pentru anii 2023-2030 continuă lanțul logic al reformelor deja implementate sau inițiate în ultima perioadă.
Au fost aprobate principiile de subvenționare în agricultură
Guvernul va sprijini dezvoltarea activităților agricole și în anul 2023, prin acordarea mijloacelor financiare din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. În acest scop, Executivul a aprobat proiectul de lege privind subvenționarea în agricultură și mediul rural. Autoritățile își propun ca noul document să asigure stimularea competitivității, dezvoltarea durabilă a sectorului agroindustrial, gestionarea rațională a resurselor naturale, precum şi asigurarea dezvoltării socio-economice a zonelor rurale.
Proiectul de lege stabilește principiile politicii statului de subvenționare în agricultură și mediul rural; atribuţiile autorităţilor administraţiei publice în domeniul subvenționării în agricultură și mediul rural; formele și condițiile generale de subvenționare; particularitățile procedurii de examinare a cererilor de subvenționare.
„Prin implementarea acestui proiect ne propunem să modernizăm lanţul agroalimentar în scopul alinierii la cerinţele Uniunii Europene și să facilităm accesul la pieţele de capital pentru fermieri, să implementăm practicile moderne de gestionare resurselor naturale și a tehnologiilor prietenoase mediului, dar și a produselor ecologice. Totodată, sîntem deciși să contribuim la creșterea rezilienței fermierilor prin adaptarea la schimbările climatice şi atenuarea efectelor asupra producţiei agricole. Simultan, prin implicarea comunității locale, vom încuraja dezvoltarea echilibrată a teritoriilor din mediul rural și a afacerilor fermierilor micro, mici și mijlocii”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Pentru implementarea proiectului de lege propus, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va elabora următoarele forme de subvenționare: în avans; post-investiție; investiții pe etape; directe și complementare. Acestea vor fi supuse consultărilor publice și propuse spre aprobare Guvernului.
Peste 1,4 miliarde de lei vor fi repartizate pentru reparația drumurilor
Programul privind repartizarea mijloacelor Fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2023, în valoare de 1,48 miliarde lei, a fost aprobat de Cabinetul de miniștri, la propunerea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
„Mijloacele financiare vor fi repartizate pentru întreținerea şi reparația construcțiilor inginerești și a drumurilor publice naționale cu o lungime totală de 5 951 km”, a precizat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija.
Astfel, se propune repartizarea acestora în limitele concrete pe obiective şi categorii de lucrări repartizate în 12 capitole de cheltuieli.
Din volumul total al mijloacelor financiare:
- 828 848,4 mii de lei se preconizează a fi utilizate pentru lucrări de întreținere a drumurilor publice naționale (plombarea gropilor, profilarea părții carosabile, întreținerea terasamentului şi sistemelor de evacuare a apelor, întreținerea lucrărilor de artă etc);
- 534 500 mii de lei - pentru executarea lucrărilor de reparație capitală a drumurilor și construcțiilor inginerești (anexa 1 la Program). Astfel, urmează a fi executate lucrări la 20 de obiecte, dintre care 13 obiecte sînt de tranziție (inițiate în anii precedenți) și 7 - obiecte noi (selectate prin intermediul sistemului multicriterial de gestionare a activelor rutiere).
Din obiectivele incluse în anexa nr.1 la Program se evidențiază:
- Construcția drumului de acces de la punctul de trecere a frontierei de stat Leova – Bumbăta;
- Reparația a 10 poduri amplasate pe drumurile expres și republicane (M1, M5, R6, R12, R16);
- Etapa II a Proiectului de amenajare a intersecției denivelate cu construcția podului peste rîul Bîc și a pasajului peste calea ferată (M1 intersecție cu drumul de acces către s. Ghidighici).
Ministerul agriculturii va avea o nouă structură organizatorică
Echipa Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) va fi extinsă de la 73 la 84 de unități de personal. O decizie, în acest sens, a fost aprobată de Guvern, la inițiativa MAIA.
„Modificările sînt necesare pentru a consolida capacitățile ministerului prin preluarea funcțiilor de elaborare a politicii statului în domeniul relațiilor funciare și monitoringului funciar. Astfel, Serviciul îmbunătățiri funciare şi fond funciar va fi transformat în Direcție. De asemenea, va fi creat Serviciul hidroameliorație”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea.
Alt element de noutate enunțat este instituirea subdiviziunilor responsabile pentru digitalizarea, automatizarea și mecanizarea agriculturii. Potrivit oficialului, la etapa actuală, creșterea productivității și competitivității în sectorul agricol este de neconceput fără o politică de digitalizare a acestui sector.
Sursa: gov.md