CE SE FACE LA GUVERN

Instituțiile medicale din țară vor fi dotate cu echipamente performante

Guvernul Republicii Moldova anunță că mai multe dispozitive medicale, necesare pentru acordarea serviciilor de reabilitare post-COVID, precum și echipamente de imagistică prin rezonanță magnetică vor fi procurate pentru instituțiile medicale din țară. De asemenea, urmează a fi îmbunătățită infrastructura Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

În acest sens, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Sănătății, amendarea acordurilor de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, semnate la 28 aprilie 2020 și 9 august 2021. Astfel, mijloacele financiare vor fi redirecționate spre acoperirea necesităților imediate ale sistemului de sănătate, în scopul consolidării capacităților acestuia.

Respectiv, 10,3 milioane de euro vor fi realocate pentru transport, echipamente pentru spital și echipamente de protecție personală.

De asemenea, termenul de implementare a proiectelor va fi extins cu 11 luni, avînd în vedere timpul necesar pentru realizarea noilor activități planificate.

 

Guvernul a aprobat Programul național de extindere și reabilitare a pădurilor 2023 - 2032

În următorii 10 ani, suprafețele de teren împădurit vor fi extinse cu circa 150 mii de ha, atît pe terenuri noi, cît și pe terenuri forestiere puternic degradate, proprietate publică sau, în premieră, pe terenuri proprietate privată. Aceste prevederi se conțin în Programul național de extindere și reabilitare a pădurilor 2023 - 2032, care a fost aprobat de Executiv.

Potrivit ministrei Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, pe termen lung, Programul își propune atenuarea schimbărilor climatice și a emisiilor de carbon, reducerea degradării solului, conservarea solurilor prețioase, o dinamică pozitivă a sedimentelor în rețeaua hidrografică.

Alte obiective ale documentului de politici publice se referă la plantarea fîșiilor riverane și de protecție agricolă, crearea a trei centre regionale de creștere industrială și reproducere a materialului forestier și satisfacerea necesităților țării cu produse și servicii generate de păduri.

„Acest program, propus și inițiat de președinta Maia Sandu, este fundamental pentru mai multe aspecte ale economiei și ale vieții cetățenilor noștri. Documentul ne va ajuta să devenim carbo-neutri pînă în anul 2030, ne va ajuta să trecem la energie verde. Este un program care va produce foarte multe beneficii pentru sectorul agricol, unde umiditatea este importantă și se va schimba și aspectul zonelor rurale din țară”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

În prezent, în Republica Moldova suprafața împădurită ocupă 11% din teritoriul țării, pe cînd gradul mediu de împădurire în UE este de 37,7%.

 

Serviciile de livrare a coletelor internaționale vor fi îmbunătățite

Guvernul a aprobat un proiect de lege care își propune sporirea accesibilității serviciilor de livrare a coletelor poștale internaționale prin încurajarea concurenței.

Scopul inițiativei legislative constă în asigurarea posibilității pentru utilizatorii serviciilor de livrare de colete internaționale de a se informa online cu privire la tarifele acestor servicii prestate de diferiți furnizori, în vederea alegerii ofertei optime.

Prin modificările propuse la Legea comunicațiilor poștale se introduc prevederi noi care vor stabili:

- prezentarea către autoritatea de reglementare a listei tarifelor aplicabile la serviciile prestate de furnizorii de servicii de livrare de colete;

- publicarea listei tarifelor pe pagina web a autorității de reglementare;

- stabilirea atribuțiilor corespunzătoare ale autorității de reglementare, inclusiv privind evaluarea tarifelor.

Măsurile vor contribui la îmbunătățirea serviciilor de livrare a coletelor internaționale, va duce la transparentizarea acestor liste și la protejarea consumatorilor finali.

Suplimentar, va fi modificat termenul de transferare a plății de reglementare şi monitorizare, care se efectuează de către furnizori în baza raportului privind venitul provenit din activitățile de furnizare a serviciilor poștale.

 

R. Moldova ȘI SUA vor semna un acord pentru dezvoltarea transportului aerian

Cabinetul de miniștri a aprobat semnarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind transportul aerian.

Acordul presupune liberalizarea pieței serviciilor aeriene între cele două părți, facilitarea accesului companiilor aeriene ale ambelor state, atragerea investițiilor în domeniu, dar și furnizarea de servicii aeriene fără restricții. Deși în prezent nicio companie aeriană moldovenească nu efectuează curse spre Statele Unite ale Americii, cadrul juridic creat de acest Acord poate facilita dezvoltarea traficului între Republica Moldova și SUA.

Totodată, vor fi create premise pentru lansarea zborurilor directe din Chișinău spre destinații din Statele Unite ale Americii și vor fi diversificate serviciile aeriene din Republica Moldova.

Înființarea unui spațiu aviatic deschis cu SUA va aduce beneficii economice pentru țara noastră, prin creșterea traficului de pasageri și prin sporirea competiției pe piața avia autohtonă.

 

Guvernul își propune atragerea investițiilor de 3 miliarde lei în sectorul agricol

Dezvoltarea sectorului agricol, consolidarea securității și siguranței alimentare, a bunăstării și a condițiilor de trai mai bune în mediul rural sînt obiectivele principale ale Strategiei Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2023 - 2030 (SNDAR), aprobată de Executiv, la propunerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Documentul include obiective orientate spre fortificarea sectorului agricol, dezvoltarea industriei alimentare și diversificarea piețelor, asigurarea transpunerii acquis-ului comunitar și implementarea progresivă a acestuia.

Prin aplicarea Strategiei se urmărește ca, pînă în anul 2030, investițiile publice în sectorul agricol să înregistreze creșteri constante de peste 3 miliarde lei. Totodată, în urma excluderii barierelor birocratice, a creșterii valorii adăugate în agricultură și a productivității muncii, ponderea investițiilor private urmează să ajungă la circa 13 miliarde lei către 2030. Aceasta înseamnă că valoarea totală a investițiilor în sectorul agricol va constitui cca 4.63% din PIB, față de 1.66% în 2020.

Realizarea obiectivelor formulate în strategie va permite reabilitarea sistemelor centralizate de irigare pe o suprafață de 30 mii ha, sporirea cu cel puțin 50% a volumelor de producție zootehnică în ferme, aplicarea bunelor practici agricole pe o suprafaţă de cel puțin 150 mii ha de terenuri agricole, sporirea exportului produselor agroalimentare cu 15%.

Obiectivele SNDAR au fost elaborate în conformitate cu necesitățile fermierilor și consumatorilor și sînt orientate către Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, stabilite de Agenda ONU 2030. În contextul aspirațiilor Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană, SNDAR se aliniază și Politicii Agricole Comune - model european bazat pe principiile suveranității alimentare, a sustenabilității, capacității de îmbunătățire a productivității și de sporire a competitivității sectorului agricol.

Guvernul precizează că strategia urmează a fi implementată cu implicarea autorităților naționale, a partenerilor internaționali și a mediului de afaceri.

 

Guvernul majorează cu 20% suma pentru prînzul zilnic al elevilor

Norma bănească pentru asigurarea gratuită a prînzului elevilor din instituțiile de învățămînt profesional tehnic secundar va crește cu 20% - de la 14,40 la 17,30 lei pe zi. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri, la propunerea Ministerului Educației. În acest sens, Legea bugetului de stat pentru anul 2023 include alocații suplimentare, în sumă de 6.1 milioane de lei.

Elevii din instituțiile de învățămînt profesional tehnic secundar sînt asigurați cu prînz gratuit pe perioada studiilor, cu excepția vacanțelor de iarnă şi vară, practicii de producție, precum și a zilelor de odihnă şi sărbătoare.

În anul de studii 2022 - 2023, în cadrul învățămîntului profesional tehnic secundar își fac studiile circa 14,4 mii de elevi.

 

Au fost aprobate standarde mai calitative la etichetarea produselor alimentare

Consumatorii vor avea acces la informații mai detaliate despre produsele alimentare achiziționate. În acest sens, Guvernul a aprobat completarea și perfecționarea cadrului normativ național cu prevederi ce țin de etichetarea substanțelor sau ingredientelor care cauzează alergii sau intoleranţă.

De asemenea, operatorii din domeniul alimentar vor fi obligați să ajusteze etichetele cu prevederi explicite privind țara de origine a produsului, pentru cazurile în care ingredientul primar are o altă origine decît produsul finit.

O cerință voluntară de etichetare este indicarea mențiunii „Hrănit fără organisme modificate genetic” sau „Hrănit fără OMG”, pentru carnea de pasăre/porcină și produsele cu un conținut mai mare de 50% de carne, precum și pentru ouăle de consum.

Furnizarea informaţiilor referitoare la produsele alimentare urmăreşte asigurarea unui nivel ridicat de protecţie a sănătăţii şi intereselor consumatorilor. Cetățenii vor putea face o alegere în cunoştinţă de cauză, ţinînd cont de consideraţii de ordin sanitar, economic, ecologic, social şi etic.

 

Guvernul a decis alocarea a 1,4 milioane de lei pentru recuperarea cheltuielilor legate de deplasarea salvatorilor în Turcia

Cabinetul de miniștri a aprobat alocarea mijloacelor financiare, necesare Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în vederea acoperirii cheltuielilor legate de deplasarea salvatorilor în Republica Turcia. Suma de 1,4 milioane de lei va fi acordată din fondul de rezervă al Guvernului.

Misiunea internațională a salvatorilor moldoveni în Turcia a început pe 6 februarie curent. Echipa de intervenție la dezastre, formată din 56 de persoane, dotată cu 12 autospeciale de intervenție complet autonome și cu 2 cîini de căutare, s-a implicat în lichidarea consecințelor cutremurelor devastatoare.

Oferta de asistență a fost înaintată Republicii Turcia, prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.

Sursa: gov.md

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:11
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:48
04.01.25 - 15:53
01.01.25 - 16:46
03.01.25 - 13:31
05.01.25 - 12:25
05.01.25 - 12:27