CE SE FACE LA GUVERN
Serviciile de transport feroviar local de pasageri vor fi îmbunătățite
Guvernul va contracta operatori de transport feroviar local de pasageri pentru a asigura populația cu servicii calitative, la un preț accesibil. Alegerea întreprinderilor feroviare prestatoare de obligații de servicii publice se va efectua în mod transparent, în baza licitațiilor ofertelor de intenție, precedate de negocieri.
Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul privind serviciile publice de transport feroviar de pasageri, prin care sînt reglementate condițiile privind prestarea serviciilor publice, contractele de servicii publice și conținutul acestora, modul de atribuire a contractelor de servicii publice, materialul rulant feroviar utilizat în servicii de transport, controlul respectării clauzelor contractelor, modul de calculare a compensației și raportarea privind obligațiile de serviciu public.
Astfel, întreprinderile în sarcina cărora vor fi puse obligațiile de transport feroviar local de pasageri urmează să transporte călătorii conform itinerarelor stabilite de Guvern, fiind asigurată debarcarea/îmbarcarea pasagerilor la toate stațiile feroviare, inclusiv în zonele geografice unde Î.S. „Calea Ferată din Moldova” nu mai prestează servicii de transport călători sau asigură circulația trenurilor cu un număr redus de curse feroviare.
În a doua jumătate a anului 2023, este planificată lansarea concursului ofertelor de intenție, în urma cărora se va propune Guvernului acceptarea condițiilor negociate și încheierea contractelor privind obligațiile de servicii publice. Acestea pot fi încheiate pe un termen de pînă la 15 ani.
Contractul privind obligațiile de servicii publice, care urmează a fi negociat cu potențialii beneficiari, prevede ca întreprinderile feroviare să pună în circulație material rulant modern, echipat cu mobilier comod, sisteme de climatizare, spații accesibile persoanelor cu dizabilități, zone sanitare conforme standardelor sanitare, dispozitive pentru alimentarea gadgeturilor, dispozitive care ar afișa locația trenului, date despre următoarea stație, ora, temperatura de afară, temperatura din vagon.
De asemenea, operatorii de transport feroviar local de călători vor trebui să asigure digitalizarea serviciului de vînzare/returnare a tichetelor, iar evidența călătorilor în trenuri urmează să fie efectuată de sisteme electronice, pentru a evita implementarea schemelor infracționale prin supraevaluarea pierderilor.
Au fost aprobate standarde de calitate pentru funcționarea centrelor de zi destinate copiilor cu vîrsta de la patru luni la trei ani
Executivul a aprobat standarde minime de calitate pentru buna funcționare a centrelor de zi pentru îngrijirea copiilor de la patru luni pînă la trei ani, destinate familiilor care întîmpină dificultăți, în scopul prevenirii situațiilor de abandon.
În ultimii ani, cu ajutorul finanțatorilor străini, au fost deschise cinci astfel de centre de zi - în Chișinău, Bălți, Glodeni, Criuleni și Călărași, de care au beneficiat circa 500 de copii. Aceste instituții oferă servicii pentru o perioadă determinată de timp, inclusiv pentru mame care au nevoie de instruiri educaționale sau consiliere.
Hotărîrea aprobată de Guvern conține 31 de standarde minime de calitate, care vizează procedura de acces la serviciu, igiena, alimentația, educația și protecția copilului, precum și managementul centrului, angajarea și promovarea personalului, formarea lui profesională etc. De asemenea, sînt prevăzute principiile în baza cărora vor fi prestate serviciile, și anume: nediscriminare, abordare individuală, respectarea identității, demnității și a dreptului copilului la viața privată etc.
Standardele minime de calitate, pe de o parte, vor facilita activitatea serviciului, iar, pe de altă parte, vor permite posibilitatea acreditării acestuia.
R. Moldova va accede la acordul parțial extins al CoE privind rutele culturale
Republica Moldova va beneficia de suport și asistență în vederea implementării politicilor în domeniu culturii și turismului. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege privind accederea Republicii Moldova la Acordul parțial extins privind rutele culturale.
Acordul este deschis statelor membre ale Consiliului Europei cu scopul de a acorda sprijin politic inițiativelor naționale, regionale și locale pentru promovarea culturii și a turismului. În prezent, acesta cuprinde 36 de state membre, între care România, Ucraina, dar și țări precum Grecia, Norvegia, Elveția, Italia.
Statele membre beneficiază de suport și asistență în vederea implementării politicilor în domeniu, a dezvoltării rutelor culturale și susține crearea schimbului de experiență între operatorii și partenerii rutelor respective. O strînsă colaborare în domeniul turismului cu diverse state europene va deschide noi perspective în domeniul sprijinului reciproc și schimburilor de experiență, de natură să contribuie la creșterea competitivității sectorului turistic moldovenesc.
Accederea la Acordul parțial extins al Consiliului Europei privind rutele culturale va avea ca efect crearea de parteneriate în vederea investițiilor și creşterii resurselor disponibile pentru turismul cultural în Republica Moldova.
Trecerea frontierei de stat Leușeni-Albița urmează să se facă pe principiul de „oprire unică”
Executivul a aprobat semnarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere al frontierei de stat Leușeni - Albița, pe sensul de intrare în România.
Acordul va contribui la accelerarea și facilitarea traversării frontierei comune, prin efectuarea controlului coordonat al traficului în baza principiului „oprire unică”, fapt care va reduce timpul de așteptare la trecerea frontierei, inclusiv a transportului de mărfuri. În același timp, aplicarea documentului va contribui la asigurarea securității la frontiera moldo-română, segment important al frontierei externe a Uniunii Europene; asigurarea securității naționale, prin consolidarea eforturilor în prevenirea și contracararea criminalității transfrontaliere și, nu în ultimul rînd, va servi o soluție de deblocare a lanțului logistic de aprovizionare, în contextul crizei generate de războiul din Ucraina.
Acordul va fi valabil pentru o perioadă de șase luni, ulterior stabilindu-se prelungirea lui, în baza evaluării în comun a rezultatelor sistemului de control. Prelungirea valabilității se va realiza pe cale diplomatică. Aplicarea Acordului poate fi suspendată temporar, în totalitate sau parţial, de oricare dintre părți, din motive de securitate națională, de ordine publică ori de sănătate publică.
Sursa: gov.md