CE SE FACE LA GUVERN

Salariile personalului din instituțiile medico-sanitare publice vor fi majorate

Începînd cu luna octombrie curent, personalul din instituțiile medico-sanitare publice, încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, va primi salarii majorate, în medie cu 10%, iar personalul de conducere cu 5,5%. O decizie în acest sens a fost aprobată, astăzi, de Executiv.

Proiectul prevede, de asemenea, o creștere mai mare a salariilor de funcție lunare pentru medicii specialiști de profil chirurgical care operează, medicii endoscopiști, medicii anesteziologi-reanimatologi și alți medici specialiști și farmaciști din instituțiile de nivel raional, avînd drept scop excluderea inechității dintre medicii din cadrul instituțiilor de nivel raional și celor care activează în instituțiile de nivel republican, municipal și regional, care au aceeași calificare și contribuie în aceeași măsură la actul medical.

Amintim că, de la 1 septembrie curent, salariile de funcție ale angajaților din instituțiile bugetare ale sistemului de sănătate au fost majorate cu 5,5%.

 

Bugetarii, cu un salariu mai mic de 15 mii de lei, vor primi un ajutor unic din partea statului

Angajații din sectorul public, cu salarii mai mici de 15 mii de lei, vor primi un ajutor unic în sumă de 3000 lei. Guvernul a aprobat, astăzi, decizia privind repartizarea și redistribuirea unor alocații prevăzute în legea bugetului de stat pentru anul 2022.

Plata unică, cu caracter excepțional, va fi acordată pentru susținerea angajaților al căror loc de muncă de bază este în cadrul autorităților/instituțiilor bugetare și care sînt remunerați conform Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Potrivit proiectului, din alocațiile bugetare aprobate vor fi repartizate mijloace financiare în sumă de 437,6 milioane de lei, dintre care 107,9 milioane de lei către autoritățile finanțate de la bugetul de stat, 327 milioane de lei către APL de ambele niveluri și 2,7 milioane de lei către CNAS.

Plata unică cu caracter excepțional nu va fi supusă impozitării.

 

Mediul de afaceri va avea acces simplificat la credite și împrumuturi de la instituțiile financiare

Întreprinderile mici și mijlocii vor putea accesa mai simplu credite și împrumuturi de la instituțiile financiare. Guvernul a instituit un nou mecanism de acordare a garanțiilor financiare, și anume garanțiile de portofoliu la credite.

Noul regulament, aprobat astăzi de Cabinetul de miniștri, va oferi posibilitatea garantării inclusiv a împrumuturilor oferite de către Organizațiile de Creditare Nebancare (OCN). Garanțiile financiare sînt oferite de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor.

Capitalizarea Fondului de Garantare, de asemenea, va crește, astfel încît acesta va asigura facilitarea accesului la finanțare pentru cel puțin 900 ÎMM-uri noi, sau dublul capacității actuale. Alte beneficii prognozate ale Fondului sînt:

- Acordarea de garanții financiare suplimentare în valoare de cel puțin 1 miliard lei;

- Facilitarea accesului ÎMM-urilor la resurse creditare suplimentare de cel puțin 2 miliarde lei;

- Realizarea proiectelor investiționale de către ÎMM-uri în valoare de cel puțin 4 miliarde lei;

- Menținerea locurilor de muncă existente și crearea de noi locuri de muncă;

- Majorarea cotei garanțiilor financiare active în totalul creditelor acordate sectorului ÎMM pînă la cel puțin 5%.

În prezent, statul acordă garanții financiare pentru creditele contractate de ÎMM-uri prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor (FGC), gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). FGC are misiunea de a facilita accesul la finanțare a ÎMM-urilor care nu dispun de suficient gaj, prin emiterea garanțiilor financiare în favoarea băncilor comerciale.

La moment, FGC pune la dispoziția băncilor 6 produse de garantare, care acoperă pînă la 80% din suma creditului solicitat, iar valoarea garanțiilor variază de la 500 mii de lei, pentru companii debutante și pînă la 7 milioane lei, pentru companiile exportatoare. De asemenea, în contextul crizelor energetice și a presiunilor inflaționiste, în anul 2022, ODA a eliminat comisionul de garantare (0,5%) pentru toate produsele de garantare și a majorat cota maximă de garantare pînă la 80%.

Pe parcursul anului 2021, ODA a emis 468 garanții financiare, în valoare de 387,8 mil lei care au facilitat debursarea creditelor în sumă de 992,8 milioane lei și au generat efectuarea investițiilor în economia națională de peste 1,13 miliarde lei.

Notă: Garanția de portofoliu este un angajament financiar asumat de către Garant (ODA) în condițiile unui contract de colaborare semnat cu un Creditor (Bancă comercială sau OCN), care partajează riscul de credit asociat unui portofoliu eligibil de credite, fără a fi necesară aprobarea fiecărei tranzacții de către Garant.

 

Agenția Franceză pentru Dezvoltare va oferi 60 de milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului energetic și feroviar

Republica Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD) vor semna un Acord de facilitate de credit, în sumă de 60 de milioane de euro. Resursele financiare vor fi destinate suportului bugetar și realizării reformelor în sectorul energetic și feroviar. Un asemenea proiect de hotărîre a fost aprobat, astăzi, de Cabinetul de miniștri. Din partea țării noastre, Acordul va fi parafat de către ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.

Împrumutul contractat va avea o maturitate de 15 ani, inclusiv o perioadă de grație de 5 ani și va fi debursat într-o singură tranșă. Rata dobînzii este flotantă și constituie Euribor 6m + marja de 0,90%.

Acordul urmează a fi ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova și va intra în efectivitate în ziua în care AFD va primi opinia legală a părții moldovenești.

 

Regulamentul Fondului Național pentru Mediu, aprobat de Executiv

Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul privind modul de administrare a Fondului Național pentru Mediu (FNM), destinat exclusiv pentru finanțarea proiectelor din domeniile protecției mediului, schimbărilor climatice și gestionării durabile a resurselor naturale.

Documentul stabilește modul de administrare a Fondului Național pentru Mediu, inclusiv constituirea, organizarea, funcționarea și gestionarea mijloacelor financiare. De asemenea, Regulamentul prevede modul de identificare, evaluare, selectare, aprobare, contractare și monitorizare a implementării proiectelor în domeniul protecției mediului, precum și de evaluare post-implementare.

Principiile de finanțare a proiectelor din cadrul Fondului Național pentru Mediu sînt:

Eficiența - utilizarea resurselor financiare pentru finanțarea programelor și proiectelor în domeniul protecției mediului realizate în baza unor estimări cost-eficiență.

Egalitatea - accesul la resursele financiare ale FNM se asigură tuturor persoanelor juridice eligibile, iar modalitatea de finanțare a proiectelor în domeniul protecției mediului și criteriile de eligibilitate sînt aplicate în mod nediscriminatoriu față de toți solicitanții.

Durabilitatea - finanțarea programelor și proiectelor în domeniul protecției mediului se evaluează din perspectiva impactului social, economic și de mediu.

Transparența - activitatea de finanțare a programelor și proiectelor în domeniul protecției mediului se realizează în cadrul unor procese transparente și participative, bazate pe proceduri aprobate și publicate.

Fondul Național pentru Mediu va fi administrat de către comitetul de supraveghere al Instituției publice „Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului”.

Sursa: gov.md

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
06.01.25 - 12:13
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31