CE SE FACE LA GUVERN
GUVERNUL SPOREȘTE ACCESUL PRODUCĂTORILOR AGRICOLI LA SUBVENȚIILE DIN BUGETUL DE STAT
Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, modificări privind principiile de subvenționare, fiind inclus un set de înlesniri pentru agricultori. Noile prevederi au scopul de a îmbunătăți accesul la subvenții pentru tinerii fermieri, femeile fermiere şi migranţii reveniţi, care își doresc să dezvolte afaceri în domeniul zootehnic, procesarea producției agricole, cultivarea și creșterea fructelor și legumelor pe teren protejat și înființarea plantațiilor multianuale.
Astfel, resursele financiare disponibile în anul curent în Fondul de subvenționare a agriculturii și mediului rural, constituie 1,75 miliarde lei, comparativ cu 1,1 miliarde lei în anul 2021. Mijloacele financiare vor fi distribuite pe categorii de producători - micro, mici, mijlocii și mari.
Totodată, pentru încurajarea asocierii producătorilor agricoli, a fost aprobată majorarea de la 50 la 75% a subvenției pentru investițiile efectuate de grupurile de producători și cooperativele de întreprinzător în dezvoltarea infrastructurii post recoltare și procesare. Plafonul subvențiilor accesate de aceștia va crește de la 5 milioane la 7 milioane de lei pentru un an de subvenționare.
Referitor la sectorul zootehnic, vor fi încurajate investițiile pentru producerea laptelui. În acest mod, pentru prima dată vor fi acordate subvenții majorate sectorului zootehnic. Crescătorii de animale (bovine, ovine și caprine) pot beneficia de subvenții majorate de la 50 la 70% din valoarea investiției. Producătorii vitivinicoli, la fel, vor beneficia de subvenții majorate pentru instalarea sistemelor de suport și pentru înființarea plantațiilor cu soiuri de struguri pentru vin.
Practicile de eficiență energetică urmează să fie subvenționate, prin compensarea de 50% din costul semințelor leguminoase de calitate de producție autohtonă, dar nu mai mult de 2000 lei per hectar. În contextul substituirii dependenței energetice și adaptarea la schimbările climatice, a fost majorat plafonul de la 800 mii lei pana la 1.5 mln lei per beneficiar pentru utilajul, echipamentul și instalațiile de producere a energiei regenerabile (panouri solare și fotovoltaice, instalații eoliene, biogaz).
Pentru a promova și dezvolta agricultura ecologică din Republica Moldova se propune o nouă intervenție de implementare în practică a utilizării culturilor azot-fixatoare și „îngrășămintelor verzi” pentru menținerea și intensificarea fertilității solului. În acest sens, vor exista plăți compensatorii de 2500 lei per hectar de teren. De subvenții vor beneficia și instituțiile de învățămînt și cele de cercetare-inovare din domeniul agricol, dar și asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigație.
O altă înlesnire este crearea condițiilor avantajoase pentru creditarea producătorilor agricoli de către băncile comerciale și organizații de creditare nebancare.
De asemenea, va fi sporită competitivitatea producătorilor autohtoni pe piața de desfacere, întrucît, în premieră, este permisă subvenționarea înființării de plantații multianuale cu soiuri înscrise în cataloagele UE.
Documentul aprobat prevede și alte ajustări de stimulente financiare pentru cultivarea plantelor aromatice, medicinale și condimentare, care vor facilita dezvoltarea industriilor conexe: industria alimentară, farmaceutica, parfumerie și cosmetică etc.
GUVERNELE REPUBLICII MOLDOVA ȘI REPUBLICII LITUANIA AU ÎNCHEIAT UN ACORD PENTRU EFICIENTIZAREA LUPTEI CU CRIMINALITATEA TRANSFRONTALIERĂ
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, 4 aprilie 2022, semnarea Acordului între Republica Moldova și Republica Lituania de cooperare în lupta împotriva criminalității.
Prevenirea și combaterea criminalității organizate este o direcție prioritară în activitatea Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova și ocupă un loc important în dialogul de cooperare polițienească internațională, precum și în dezvoltarea și consolidarea relațiilor de prietenie și conlucrare între cele două state. Astfel semnarea acestui acord bilateral va genera un schimb eficient de informații și bune practici între structurile de Poliție din ambele state.
Acordul va permite amplificarea cooperării între autoritățile competente, prin acordarea reciprocă de asistență în combaterea mai eficientă a infracțiunilor reglementate de legislația națională ale ambelor țări.
Cooperarea se va axa în mod prioritar pe îmbunătățirea mecanismelor de combatere a infracțiunilor împotriva vieții, sănătății și libertății; criminalității organizate; traficului ilicit, falsificării de documente de identitate și distribuirii acestora; infracțiunilor cibernetice etc.
INSTITUȚIA MEDICO-SANITARĂ PUBLICĂ „CENTRUL COVID-19 CHIȘINĂU” URMEAZĂ SĂ FIE LICHIDATĂ
Instituția Medico-Sanitară Publică „Centrul COVID-19 Chișinău”, amplasată la Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo”, va fi dizolvată. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv.
Decizia cu privire la încetarea activității IMSP „Centrul COVID-19 Chișinău” a fost luată în contextul în care actualmente situația epidemiologică privind COVID-19 în Republica Moldova este relativ stabilă, iar în ultimul val al pandemiei centrul a fost utilizat doar pentru trierea persoanelor infectate, cele care aveau nevoie de tratament fiind transferate în instituțiile medicale.
De lichidarea Instituției Medico-Sanitare Publice „Centrul COVID-19 Chișinău” se va ocupa o comisie responsabilă, care va fi instituită de Ministerul Sănătății.
CERTIFICATELE DE ORIGINE NEPREFERENȚIALE VOR FI ELIBERATE ÎN FORMAT DIGITAL
Certificatele de origine nepreferențiale a mărfurilor (CO) vor fi eliberate în format digital și vor avea mai multe elemente de securitate, renunțîndu-se astfel la certificatele tipărite pe blanchete speciale. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvern.
Digitalizarea CO vine în contextul procesului de digitalizare a serviciilor publice la nivel național și va asigura implementarea celor mai performante practici internaționale. Totodată, certificatele nepreferențiale digitale vor simplifica procedura de vămuire și vor spori securitatea documentelor, eliminînd riscul falsificării.
Valabilitatea certificatelor va putea fi verificată prin intermediul unui QR cod sau pe pagina oficială a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI) www.chamber.md. Ulterior, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova va depune cererea pentru acreditarea emiterii acestuia la nivel internațional.
Din considerentul că, în prezent, semnătura electronică emisă în Republica Moldova nu este recunoscută în alte state, CO nu va fi semnat electronic, dar va include semnătura și ștampila (fotocopie) a CCI, ceea ce corespunde practicii internaționale de emitere a certificatelor electronice. Anual, CCI emite circa 12 mii de certificate de origine nepreferențiale. În topul produselor pentru care se solicită certificatul de origine nepreferențial se regăsesc cerealele, vinul, fructele, sucul de fructe.
Certificatul de origine nepreferențial este documentul care confirmă univoc țara de origine a mărfurilor în scopul efectuării unor măsuri tarifare și netarifare în condiții generale, fără aplicarea preferințelor comerciale prevăzute în Acordurile de liber schimb.
GUVERNUL A APROBAT AVIZUL LA PROIECTUL DE LEGE CU PRIVIRE LA CONDOMINIU
Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, Avizul la proiectul de lege cu privire la condominiu.
Proiectul are drept scop îmbunătățirea cadrului normativ care reglementează sporirea gradului de transparență și informare a proprietarilor despre situația asociației de locatari, controlul costurilor și contribuția la fond, precum și reglementarea unui proces decizional mai flexibil.
Principalele prevederi ale proiectului de lege se referă la:
- reglementarea modalității de repartizare a cheltuielilor asociației;
- contractarea serviciilor intermediate;
- crearea fondului de reparație și dezvoltare;
- crearea unei platforme online care să poată fi accesată oricînd de proprietari;
- interzicerea locatarilor de a întreprinde intervenții sau lucrări de fațade;
- stabilirea modului clar de organizare a proprietarilor în cadrul unei asociații care include mai multe blocuri;
- legea oferă posibilitatea proprietarilor de a contracta servicii de administrare a condominiului de la o altă persoană fizică sau juridică.
Obiectivul noilor reglementări constă în informarea mai eficientă a proprietarilor despre situația asociației ai cărei membri sînt și asigurarea unui control mai transparent al costurilor pentru întreținerea blocului locativ.
REGULI NOI ÎN PUBLICITATEA SCRISĂ A CREDITELOR
Instituțiile de creditare vor fi obligate să afișeze dobînda anuală efectivă (DAE), adică dobînda propriu-zisă a creditului, plus toate comisioanele aferente, cu caractere de trei ori mai mari decît altă informație menționată în publicitate, pentru ca cetățenii să fie informați corect.
În vederea sporirii nivelului de protecție pentru consumatorii care contractează împrumuturi și creșterea încrederii în sectorul financiar, Executivul a aprobat astăzi avizul la proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Proiectul de lege impune și standarde minime de creditare responsabilă, prin interzicerea aplicării dobînzilor flotante în cazul creditelor mai mici de trei salarii medii pe economie.
Totodată, urmează a fi modificat și unele prevederi ale Codului civil, astfel încît instituțiile de creditare să fie obligate să notifice în format electronic debitorul (consumatorul) în cazul reducerii ratei dobînzii aplicate de bancă pentru creditele noi, astfel ca beneficiarul să-și poată renegocia contractul de credit, în funcție de fluctuațiile ratei medii a dobînzii pe sectorul bancar.
Sursa: gov.md