CE SE FACE LA GUVERN

Noi prevederi în domeniul serviciilor electronice, aprobate de Executiv

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul de lege privind identificarea electronică și serviciile de încredere. Documentul vine să impulsioneze dezvoltarea serviciilor electronice și să sporească încrederea în tranzacțiile efectuate între cetățeni, întreprinderi și autorități publice, contribuind la creșterea eficienței serviciilor online în sectorul public și privat, a activității economice și a comerțului electronic.

Legea reglementează noi servicii aferente semnăturii electronice, care la moment nu se regăsesc în legislația națională, cum ar fi: identificarea electronică, mărci temporale electronice, certificate de securitate pentru pagini web, sigilii electronice. Prin urmare, sigiliul va putea fi aplicat pe documente electronice de către persoanele juridice și va putea fi eliberat pentru utilizare în cadrul sistemelor informaționale automatizate.

De asemenea, documentul stabilește cadrul juridic pentru semnăturile electronice și conține prevederi ce țin de activitatea prestatorului de servicii de încredere, depunerea cererii de certificare a cheii publice, termenul de valabilitate a certificatului cheii publice, suspendarea şi revocarea acestuia.

Noile prevederi urmăresc alinierea legislației naționale în domeniul semnăturii electronice la normele europene. Totodată, stabilirea între Republica Moldova și Uniunea Europeană a unui mecanism unic de funcționare a serviciilor de certificare a cheilor publice va facilita dezvoltarea cooperării internaționale în domeniul comerțului electronic.

 

Guvernul a avizat pozitiv ratificarea Acordului de împrumut dintre Moldova și BERD pentru modernizarea sistemului de încălzire centralizată în Bălți

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru realizarea proiectului „Sistemul termoenergetic al mun. Bălți (S.A.„CET-Nord”)” – Faza II. Documentul a fost semnat la Chișinău la 24 decembrie 2021.

Pentru realizarea Proiectului, țara noastră a contractat un împrumut în valoare de 15 mln. euro din partea BERD, dintre care 14 mln. euro – împrumut suveran din partea BERD și 1,0 mln. euro – împrumut concesional din partea Fondului Verde pentru Climă, destinați pentru realizarea componentei investiționale – 8,5 mln. euro și pentru refinanțarea datoriei istorice – 5,5 mln. euro.

De asemenea, Proiectul urmează să beneficieze de un grant în valoare de 2,0 mln. euro oferit de Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P).

Acordul de împrumut este un tratat interstatal, termenul de valabilitate al acestuia fiind de 15 ani, incluzînd o perioada de grație de 3 ani.

Prioritățile proiectului au fost identificate în baza unui studiu de fezabilitate, finanțat de BERD.

Proiectul are drept scop asigurarea accesului locuitorilor din mun. Bălți la servicii de calitate, prin restabilirea sistemului de livrare a apei calde menajere, implementarea sistemului de distribuție pe orizontală intrabloc, asigurarea confortului termic în edificii, optimizarea costurilor operaționale, controlul și monitorizarea centralizată/ la distanță, creșterea duratei de exploatare a utilajelor/echipamentelor, reducerea pierderilor de energie termică.

 

Va fi facilitată procedura de documentare a unor categorii de populație

Guvernul a aprobat astăzi modificarea unui proiect de lege care face mai ușoară documentarea unor categorii de persoane. Astfel, va fi facilitată procedura de asigurare cu acte de identitate a copiilor minori, cetățeni ai Republicii Moldova, asupra cărora nu a fost instituită nici o formă de protecție, ai căror părinți sau unicul părinte se află o perioadă mai mare de două luni peste hotarele țării și nu are posibilitatea de a reveni în țară pe motive obiective. Actul de identitate va fi eliberat prin depunerea unei cereri de către autoritatea tutelară teritorială, în a cărei rază teritorială își are domiciliul copilul minor.

De asemenea, va fi facilitată obținerea actelor de identitate a copiilor ai căror părinți (sau unicul părinte) sînt minori (este minor) respectiv. În acest caz, solicitarea de eliberare a actelor de identitate va putea fi înaintată de reprezentantul legal al părinților minori.

În același timp, va fi reglementată posibilitatea eliberării actelor de identitate în baza împuternicirilor de reprezentare emise în cadrul Registrului MPower pentru anumite categorii de persoane. „Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice” (MPower) oferă posibilitatea cetățenilor, mediului de afaceri și autorităților publice să acorde împuterniciri de reprezentare, într-un mod complet autonom și gratuit, unor persoane care vor acționa în numele lor pentru obținerea unui serviciu public. De asemenea, urmare a modificărilor aprobate, va fi extinsă modalitatea de livrare a actului de identitate la domiciliul cetățenilor Republicii Moldova, la reședința temporară sau la locul aflării titularului, prin intermediul serviciului electronic MDelivery.

 

Vînzarea suprafețelor de fîșii forestiere proiectate, dar neplantate, va fi condiționată

Guvernul va condiționa vînzarea suprafețelor de teren pe care au fost proiectate fîșii forestiere, dar nu au fost plantate. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi modificările la Legea privind prețul normativ și modul de vînzare-cumpărare a pămîntului. Noile prevederi au drept scop facilitarea procesului de creare a fîșiilor forestiere de protecție a cîmpurilor, prevenirea degradării şi eroziunii solurilor, protecția terenurilor agricole şi sporirea productivității acestora.

Prin urmare, Consiliile locale vor putea condiționa vînzarea terenului preconizat a fi ocupat de fîșiile forestiere proiectate, dar neplantate, implicate într-un singur proces tehnologic. Astfel, cumpărătorul, într-o perioadă de pînă la trei ani, va fi obligat să asigure efectuarea proiectării și plantării fîșiilor forestiere antierozionale, efectuarea amenajării hidrologice a terenurilor, în conformitate cu noul proiect de organizare a teritoriului.

De menționat, că fîşiile forestiere contribuie la micșorarea vitezei vîntului, sporesc umiditatea aerului și a solului, atenuează temperaturile extreme în timpul verii și iernii, rețin și distribui uniform zăpada pe suprafața terenurilor agricole, stopează eroziunea și sporesc fertilitatea solurilor. De asemenea, fîșiile forestiere previn apariția degradării solurilor.

 

Noi condiții pentru desfășurarea concursului de finanțare a proiectelor din domeniul cinematografiei

Concursurile de finanțare a proiectelor cinematografice și altor genuri de activitate din domeniul cinematografiei vor fi desfășurate în baza unor noi prevederi. Executivul a aprobat astăzi modificări la Regulamentul de finanțare a cinematografiei care stabilește modul și condițiile de distribuire și utilizare a resurselor financiare, alocate din bugetul de stat pentru sprijinirea producției de filme.

Astfel, pentru fluidizarea procesului și micșorarea volumului de documente atît pentru participanți, cît și pentru Centrul Național de Cinematografie, Regulamentul prevede delimitarea clară a etapelor concursului de proiecte cinematografice. Dacă anterior participanții la concurs depuneau două dosare, dintre care unul era deschis doar după finalizarea primei etape a concursului, în redacția nouă participanții vor depune al doilea dosar numai în cazul în care au fost promovați în cea de -a doua etapă a concursului.

De asemenea, va fi introdusă prezentarea publică a proiectelor - o practică utilizată pe larg în țările europene, care asigură vizibilitate și transparență proiectelor ce urmează a fi finanțate din bani publici. Totodată, noile prevederi se referă și la condițiile de finanțare și modalitatea de raportare a resurselor financiare accesate de beneficiari.

Menționăm că, pentru anul 2022, în Legea bugetului sînt prevăzute circa 7 800 000 lei pentru dezvoltarea domeniului cinematografiei.

 

Atestarea tehnico-profesională a specialiștilor în construcții va fi îmbunătățită

Guvernul a aprobat noi reglementări privind formarea profesională continuă a angajaților în domeniul construcțiilor. Proiectul prevede îmbunătățirea sistemului de atestare a specialiștilor și asigurarea transparenței în activitatea acestora. Totodată, vor fi operate îmbunătățiri în clasificarea pe domenii și specialități, astfel ca acestea să fie conforme cu Nomenclatoarele lucrărilor de proiectare și construcție pentru toate categoriile de construcții, urbanism, instalații, rețele tehnico-edilitare, reconstrucții și restaurări.

Documentul stabilește instituirea Comisiilor specializate de atestare tehnico-profesională pentru fiecare activitate în construcții, cît și modul de activitate al acestora. De asemenea, acesta descrie domeniile de activitate și procedura de atestare tehnico-profesională:

- a diriginților de șantier pentru lucrări specializate şi instalații aferente construcțiilor;

- a responsabililor tehnici pentru lucrări specializate și instalații aferente construcțiilor, care includ și activitățile de post-utilizare a construcțiilor și instalațiilor.

Totodată, proiectul include cerințe noi pentru specialiști în partea ce ține de anumite lucrări, precum:

- lucrări de terasiere;

- consolidarea și compactarea terenurilor;

- lucrări de drenaj, și anume - specialistul care efectuează lucrările trebuie să aibă un stagiu/experiență de activitate de cel puțin 3 ani, inclusiv ultimul an de activitate în acest domeniu.

Proiectul mai prevede completarea listei specialiștilor supuși atestării/reatestării cu elaboratorii de devize, pe lîngă specialiștii cu activități în proiectare, verificatori de proiecte, experți tehnici, diriginți de șantier, responsabili tehnici, diriginți pentru executarea lucrărilor specializate şi pentru montarea instalațiilor aferente construcțiilor, responsabili tehnici pentru lucrări specializate şi instalații aferente construcțiilor şi personalul de specialitate din laboratoarele de încercări în construcții.

Implementarea noilor reglementări va contribui la monitorizarea procesului de formare profesională continuă a angajaților din domeniul construcțiilor, va contribui la îmbunătățirea calității serviciilor prestate și va permite ținerea evidenței specialiștilor certificați ce activează în domeniu.

 

Datele spațiale ale Agenţiei Relaţii Funciare și Cadastru vor fi disponibile pe un portal specializat

Guvernul a aprobat astăzi Conceptul sistemului informațional geografic de stat „Geoportalul tematic pentru datele spaţiale ale Agenţiei Relaţii Funciare și Cadastru” și Regulamentul privind modul de ținere a acestuia.

Scopul proiectului este migrarea datelor spațiale și a atribuțiilor geoportalului tematic (www.geoportal.md) în geoportalul tematic pentru datele spaţiale ale Agenţiei Relații Funciare și Cadastru (www.moldova-map.md), căruia îi va fi atribuit domenul www.geodata.gov.md. Aceasta va reduce cheltuielile de ținere a sistemelor informaționale și va asigura accesul liber și disponibilitatea datelor spațiale prin servicii de rețea pentru toate persoanele fizice și juridice.

Conceptul stabilește sarcinile și principiile de bază ale geoportalului, cadrul normativ-juridic, funcțiile de bază, contururile principale, structura organizațională, spațiul informațional și tehnologic al geoportalului, precum și siguranța și securitatea informației a datelor spațiale. Totodată, Regulamentul prevede condițiile și regulile de dezvoltare, funcționare și menținere a geoportalului tematic pentru seturile de date spațiale ale ARFC.

Proiectul prevede ca Agenţia Relaţii Funciare și Cadastru, în termen de 9 luni de la intrarea în vigoare a hotărîrii respective, să asigure transferul tuturor datelor spațiale pe geoportalul www.geodata.gov.md. Mijloacele financiare necesare pentru dezvoltarea, menținerea și funcționarea geoportalului vor fi alocate din contul și în limita bugetului Agenţiei Relaţii Funciare și Cadastru.

 

Republica Moldova va ratifica un document internațional care extinde prevederile Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului

Republica Moldova va ratifica Protocolul facultativ la Convenția Organizației Națiunilor Unite cu privire la drepturile copilului privind procedura de comunicare. Documentul extinde anumite prevederi ale Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului. Proiectul de hotărîre a fost aprobat astăzi în cadrul ședinței de Guvern.

Protocolul, ratificat pînă în prezent de 48 state, instituie procedura internațională de depunere a plîngerilor pentru încălcarea drepturilor copiilor - procedura directă, precum și procedura de comunicare interstatală și de investigare a încălcărilor grave sau sistemice, ceea ce va permite copiilor din statele care au ratificat/aderat la Convenția ONU privind Drepturile Copilului să depună plîngeri direct la Comitetul ONU privind Drepturile Copilului, dacă nu au găsit o soluție la nivel național privind drepturile lor încălcate.

Prin ratificarea Protocolului facultativ, Republica Moldova reiterează angajamentele față de promovarea și protecția drepturilor copilului, așa cum sînt acestea formulate în Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului și își asumă să implementeze, în continuare, legislația națională în domeniu.

Hotărîrea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Republica Moldova a ratificat Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului la 12 decembrie 1990, care a intrat în vigoare la 25 februarie 1993. La fel, Republica Moldova a ratificat pînă în prezent alte două protocoale facultative la Convenției, care stabilesc măsuri suplimentare pentru asigurarea protecției drepturilor copilului: Protocolul facultativ referitor la vînzarea de copii, prostituția copiilor și pornografia infantilă și Protocolul facultativ cu privire la implicarea copiilor în conflicte armate.

Sursa: gov.md

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31