CE SE FACE LA GUVERN
Undă verde liberalizării importului de produse petroliere pentru producătorii agricoli
Cabinetul de miniştri a avizat pe 9 septembrie pozitiv iniţiativa legislativă cu privire la perfecţionarea reglementărilor pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova.
Documentul prevede, printre altele, liberalizarea importului de produse petroliere de către producătorii agricoli, fără achitarea taxelor pentru licenţă. Totodată, în amendamentele la actuala Lege privind piaţa produselor petroliere se conţin şi alte elemente noi, cum ar fi: atribuţii suplimentare acordate Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, concretizarea tranzacţiilor cu produse petroliere şi modul de declarare vamală.
Modificările au scopul de a produce efecte imediate atît asupra consumatorilor, cît şi a mediului de afaceri, prin limitarea practicilor abuzive la formarea preţurilor, concomitent cu excluderea carenţelor existente în mediul concurenţial.
Proiectul de lege urmează să fie examinat şi aprobat de Parlamentul Republicii Moldova.
R. Moldova va iniţia negocierile privind prelungirea mandatului Misiunii EUBAM
Guvernul a aprobat pe 9 septembrie hotărîrea cu privire la iniţierea negocierilor asupra prelungirii mandatului Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Republica Moldova şi Ucraina, care expiră la 30 noiembrie 2015.
Misiunea de Asistenţă la Frontieră a fost lansată la 30 noiembrie 2005 la solicitarea comună a preşedinţilor Republicii Moldova şi Ucrainei, adresată Comisiei Europene. O serie de activităţi ilegale transfrontaliere, inclusiv traficul de fiinţe umane, contrabanda şi alte activităţi comerciale ilicite, se desfăşurau de-a lungul celor 1222 km ai frontierei moldo-ucrainene, un fenomen agravat de existenţa segmentului transnistrean de peste 450 kilometri, care nu este controlat de Guvernul Republicii Moldova. Ca urmare, ambele guverne pierdeau venituri importante din cauza acestor activităţi criminale.
Scopul Acordului ce urmează a fi negociat şi semnat constă în prelungirea mandatului Misiunii pe următorii doi ani, cu începere de la 1 decembrie 2015.
Pe parcursul activităţii sale, Misiunea „a contribuit substanţial la dezvoltarea procedurilor de gestionare a frontierei care să corespundă standardelor UE şi să servească necesităţilor legitime ale cetăţenilor ambelor state, călătoriilor reciproce şi comerţului”, se spune în nota informativă a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Negocierile şi semnarea Acordului se va face prin schimb de note „cel tîrziu în luna septembrie” în cele trei părţi, Comisia Europeană, Republica Moldova şi Ucraina.
Reforma administraţiei publice va fi coordonată de un Consiliu naţional
Reforma administraţiei publice va fi coordonată de un Consiliu, regulamentul de activitate şi componenţa nominală a căruia a fost aprobat pe 9 septembrie de către Cabinetul de miniştri.
Consiliul va coordona şi monitoriza activitatea Comisiei paritare pentru descentralizare, Consiliului naţional de coordonare a dezvoltării regionale şi altor structuri, create anterior prin hotărîri de Guvern. Consiliul naţional pentru reforma administraţiei publice va fi condus de prim-ministrul Valeriu Streleţ.
Consiliul are misiunea de a asigura un proces integrat de planificare strategică, de implementare şi monitorizare a politicilor Guvernului în domeniul reformei administraţiei publice, atît la nivel central, cît şi la nivel local. Consiliul va avea inclusiv atribuţiile de elaborare a politicilor publice, reformarea serviciilor publice şi descentralizarea administrativă.
Guvernul şi-a desemnat reprezentanţii în Parlament şi la Curtea Constituţională
Cabinetul de miniştri a votat, în cadrul şedinţei de pe 9 septembrie, hotărîrea privind desemnarea reprezentanţilor Guvernului în Parlament şi la Curtea Constituţională.
Decizia prevede numirea viceministrului Justiţiei, Nicolae Eşanu, în calitate de reprezentant al Executivului în Parlament şi membru supleant la Curtea Constituţională. Aceeaşi hotărîre stipulează că Eduard Serbenco, viceministru al Justiţiei, va fi reprezentant al Guvernului la Curtea Constituţională şi membru supleant în Parlament.
Tot pe 9 septembrie, Guvernul a actualizat componenţa nominală a mai multor comisii guvernamentale, ca rezultat al restabilirii funcţiei de viceprim-ministru pe probleme sociale la învestirea Guvernului Valeriu Streleţ şi numirea noilor miniştri şi viceminiştri.
Astfel, au fost desemnaţi noi membri ai celor 12 comisii guvernamentale care vor discuta probleme ce ţin de ajutoarele umanitare, protecţia drepturilor copilului, a persoanelor cu dizabilităţi, problemele participanţilor la conflicte armate, egalitatea între femei şi bărbaţi, subiecte privind populaţia şi dezvoltarea, problemele extraordinare de sănătate publică, cele din domeniul controlului tutunului şi alte aspecte ce vizează domeniul social.
Agenţia „Moldsilva” va avea un nou director general
Cabinetul de miniştri l-a numit pe 9 septembrie în funcţia de director general al Agenţiei „Moldsilva” pe Ion Cebanu.
Ion Cebanu a deţinut anterior această funcţie, însă la 3 iunie 2013 a depus cerere de demisie, după ce Partidul Liberal a trecut în opoziţie.
De asemenea, Executivul a aprobat încetarea raporturilor de serviciu cu Ion Crudu, secretar de stat la Ministerul Mediului, în baza cererii de demisie.
În funcţia de şef al Oficiului Cancelariei de Stat în raionul Orhei, reprezentantul Guvernului în teritoriu, a fost numit Victor Verega.
Sursa: Moldpres