CE NU A ÎNŢELES CHIRTOACĂ ŞI CE A ÎNŢELES DODON

Între administraţie şi politică

De 58 de ani sînt cu traiul în Chişinău, dar bag de seamă că democraţia de după 1991 ne-a adus urbea noastră pe locul 6 între cele mai urîte capitale din lume. Aşa am citit în ziare că a fost făcut un aşa clasament de UCityGuides.com. Mai mare ruşinea pentru noi dacă ne gîndim ce curat era oraşul pe vremea sovieticilor. Nu spun asta de dorul acelor vremuri. O zic după ordinea şi curăţenia pe care democraţia nu le-a putut tîrîi după ea şi în zilele noastre. Măcar asta.

Urîţenia murdară şi sărăcia din Chişinău este la fel cu ce se întîmplă în satele noastre lăsate pîrloagă. Au prăvălit colhozurile ca să le fure ca acum şi mai tîrziu să ia aminte că tot aşa era mai bine.

Chişinăul a fost şi el ca un colhoz curat şi bogat. Toţi care i-au venit la cîrmuire l-au furat ca nişte căpcăuni şi îl jefuiesc mereu pe seama destrăbălării înfăţişării lui. Clădirile istorice şi valoroase stau să se prăvălească. Alături de ele se construiesc blocuri moderne şi luxoase fără nici o noimă. Printre astea mai sînt şi alte clădiri în curs de construire şi care au fost părăsite de zici că sînt fantome. Unde se pomenea pe vremea sovieticilor să începi o construcţie şi să n-o isprăveşti fără să fii pedepsit de lege? La ce au făcut primarii pe care i-am avut pînă acum, care ne-au adus Chişinăul pe locul 6 în lume la urîţenie, de mult ar fi trebuit să zacă în temniţă.

Din 2007, îl avem ca primar pe Dorin Chirtoacă. L-am votat atunci pentru că era tînăr şi gîndeam că a învăţat ceva pe unde s-a şcolit. După primii 4 ani de mandat, am băgat de seamă că şi el este din acelaşi aluat de profitori. Cînd am văzut cu cîte abuzuri şi-a păstrat conducerea Primăriei la ultimele alegeri, îmi venea să pun mîna pe pietre. Bag de seamă că a făcut tot ce-i stă în putinţă să rămînă în locul acela călduţ pentru că nu-şi isprăvise hoţia din primărie.

Oricît nu le-ar veni la socoteală unora, trebuie să ia aminte că atunci Igor Dodon a cîştigat în realitate alegerile. Nu recunoaşte nimeni un aşa rezultat bun pentru că l-a reuşit singur, că i-a pus pe jar şi pe comunişti, dar şi pe democraţi. Acum este mai la vedere decît oricînd că Dodon va cîştiga primăria dacă o să vrea să intre în alegeri pentru o aşa de grea tocmeală edilitară.

Chirtoacă a ajuns primar nu pentru că s-a pregătit sau ne-ar fi convins pe noi cei care l-am ales. L-am votat la încercare, că ne săturasem de toţi de pînă la el, mai ales de Ursu şi Zgardan, dar şi de tertipurile prin care comuniştii vroiau să înhaţe primăria cu Iordan al lor. Acum am ajuns să ne încerce Chirtoacă pe noi de minte.

Dodon poate să cîştige pentru că s-a luat de serios şi tot anul munceşte şi ne arată ce poate să facă. Un pretendent la postul de primar trebuie cunoscut cu mult timp înainte, cu anii, ca norodul să aibă timp să-l ştie bine, să vadă ce-i poate mintea. El este singurul cunoscut pe linia asta (poate şi Urechean, care auzim că mai vrea la primărie) şi alegătorii lui majoritari de la alegerile trecute la sigur că se vor înmulţi că l-au văzut că nu are odihnă.

Chirtoacă a lăsat oraşul de izbelişte pentru că nu a înţeles că treaba unui primar este una gospodărească, nu una politică. Nu-i treaba unui primar să-mi spună ce limbă să vorbesc şi ce istorie să învăţ. Eu am nevoie de un oraş salubrizat, curat şi frumos îngrijit şi asta este singura lui treabă. Cînd îşi ia primăria în primire cu ajutorul unui flag de partid, atunci îşi lasă politica la partid şi îşi îmbracă hainele de lucru. La început Chirtoacă parcă umbla în ciubote, nu?! Nici nu trebuie să părăsească postul ca să se bage în campanii electorale pentru parlament cum a făcut-o de două ori. Nu trebuie să-mi scoată ochii cu nişte troleibuze care sînt sarcina de serviciu a primăriei. Asta nu a înţeles Chirtoacă. Acum vedem cum îşi bate joc de refugiaţi ca de nişte cîini de pripas!

Cu Dodon lucrurile stau invers. El este conducător al Partidului Socialiştilor, politician şi deputat şi este obligat să participe la lupta politică. El a înţeles că dincolo de munca politică trebuie să fie prezent permanent printre oameni şi nu numai în Chişinău, ci peste tot locul în Moldova. Aşa se face că în ultimii ani dă examene în faţa oamenilor ca să le arate că poate să fie şi un bun gospodar.

Deja mulţi chişinăuieni îl văd ca un viitor primar care şi-a început treaba încă de la alegerile trecute. Să vă dau un exemplu de mirare:

Toată lumea ştie că deputatul Igor Dodon, preşedinte al Partidului Socialiştilor, spune că viitorul ţării noastre trebuie să fie în Uniunea Vamală şi nu în UE. Ca pretendent la funcţia de primar al Chişinăului, ar trebui să-l facă de nesuferit pentru toţi moldovenii din capitală care sînt pentru Europa, pentru cei care sînt pentru România, dar şi pentru mine, care vreau Moldova în Uniunea Europeană.

În curtea blocului meu de locuit de la Buiucani ne vedem între noi fel de fel de familii de vecini. De-a mirării este că sînt mai mulţi moldoveni decît ruşi cei care vor în Uniunea Vamală. Mai de mirare este însă că cei care vor ca Moldova noastră să intre în UE spun că vor să-l vadă pe Dodon primar în locul lui Chirtoacă şi m-au lămurit şi de ce.

Dodon, spun ei, acţionează în calitate de parlamentar, de legiuitor, de om care propune sau votează legi după cum vede el viitorul ţării. Asta-i altceva decît obligaţiile de primar. Chirtoacă ce face? Hămăie ca să fie apreciat la Bucureşti, dar nu vedeţi că nu poate să facă unirea cu România? Dodon măcar a avut posibilitatea să vadă ce înseamnă să amesteci administrarea primăriei cu politica şi va şti să nu facă la fel. Deja credem că s-a convins de mult. Dacă ajunge primar, îndată îşi schimbă obligaţiile de serviciu şi se va simţi obligat să continue să facă ceea ce a promis şi deja chiar şi face. O să vedeţi că politica de acum va rămîne în urmă pentru că nu-şi are locul în primărie. Veţi vedea.

Artiom SOCHIREANSCHI

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:06
02.09.24 - 00:04
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39