CE-I DE FACUT CU RUSIA SAU DESPRE INEFICIENTA SIMBOLISMULUI POLITIC…

La cina participanţilor la summit-ul G7 Vladimir Putin a participat în calitate de principal subiect de discuţii. Acest club, pretins puternic, al statelor industriale întîmpină dificultăţi enorme atunci cînd încearcă să formuleze o reacţie nu doar unică, dar şi eficientă, împotriva Rusiei.

Vladimir Putin este un politician integru, orientat spre aplicarea forţei. El înţelege semnificaţia simbolurilor puternice în cercurile elitei politice – acele simboluri, care la summit-ul G7 sînt „fabricate” unul după altul. Însă Putin lipseşte de la summit, şi asta se întîmplă de cînd Rusia a anexat Crimeea.

Astfel funcţionează politica simbolică: Putin a încălcat regulile care, ca şi dreptul internaţional, fac parte din canoanele occidentale. Din acest motiv Putin nu mai aparţine Clubului celor mai influente state şi guverne ale Occidentului (despre „ponderea” Canadei ar fi de discutat…). Dacă este să privim din punct de vedere normativ, acest grup G7, deocamdată, reuşeşte să-şi păstreze hainele nepătate. Dar dacă este să judecăm din punct de vedere al politicii practice – un asemenea format poate aduce o contribuţie minimă (sau niciuna!) la soluţionarea conflictelor. Pînă la urmă, la summit-ul curent s-a tot vorbit despre Putin… şi atît!

Aşadar, Vladimir Putin, neinvitat, a participat plenar la summit – fie şi în calitate de subiect principal de discuţii. Cu cîteva zile înainte, într-un interviu pentru presa italiană, el a chemat Occidentul să ajute regiunile separatiste din Ucraina. A fost o provocare cinică, dar eficientă, pentru că occidentul, ca de obicei, a întîrziat să formuleze un răspuns unic.

La masa negocierilor celor din G7 nu a fost identificată nici o soluţie pentru a opri vărsările de sînge din estul Ucrainei. Participanţii la summit au „născut în chinuri” o singură poziţie comună: atît timp cît nu vor fi respectate toate înţelegerile de la Mensk, Rusia nu se va putea întoarce în aşa-zisul „augustul Grup G7”. Însă, avem toate motivele să credem că o asemenea politică simbolică nu-l deranjează deloc pe stăpînul de la Kremlin.

Sursa: Wirtschafts Woche Heute