Ce-au cautat la Moscova deputatii lui Sor si cel al PCRM

Deplasări trădătoare pe banii moldovenilor pe care-i disprețuiesc

Mihai CONȚIU

Vineri, 9 Septembrie, a fost dată publicității informația năucitoare, revoltătoare și impertinentă potrivit căreia doi deputați ai Partidului „Șor” și unul al PCRM s-au întîlnit, la Moscova, cu președintele Comitetului pentru relații internaționale din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Sluțki, precum și cu vicepreședintele Comitetului, Dmitri Novikov. Din delegația Republicii Moldova (rețineți: ”delegația”!) au făcut parte deputații Partidului „Șor” Reghina Apostolova și Petru Jardan, iar din partea PCRM deputatul Constantin Starîș. Pînă a înțelege mai bine despre ce-i vorba și a vă umple de furie, iată care-i ”motivația oficială” a acestei deplasări trădătoare de Țară!

Prin urmare, ni se spune că ”unul dintre cele mai importante subiecte discutate a fost identificarea soluțiilor asigurării Republicii Moldova cu gaze naturale în această Iarnă la prețuri accesibile”. Totodată, ”cele două părți au abordat și subiectul embargoului asupra produselor agricole, instituit de partea rusă la începutul lunii August, precum și despre soluțiile care pot duce la deblocarea interdicției”.

În acest context, cu o impertinență specifică, cei trei ”delegați” își motivează deplasarea la Moscova ”în condițiile în care guvernarea de la Chișinău refuză orice contact cu oficialii Federației Ruse”, ”fiind astfel nevoie de implicarea opoziției pentru a fi găsite soluții la problemele existente”.

Pentru ca moldovenii neavizați să fie prostiți pînă la capăt cu aparența ”unei vizite oficiale cu greutate”, ne este oferită și o frîntură dintr-o declarație ipocrită și cinică a președintelui Comitetului pentru relații internaționale din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Sluțki, care, chipurile, ”a reiterat poziția că Federația Rusă susține integritatea teritorială a Republicii Moldova”. ”Rusia sprijină necondiționat unitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Suntem pentru o soluționare pașnică a problemei transnistrene și pentru reluarea dialogului politic direct între Chișinău și Tiraspol la toate nivelurile”, a declarat Sluțki.

Ca să înțelegeți mai bine cît de gravă este această ”aventură politică pro-rusească” a celor trei deputați plătiți regește din banii moldovenilor rupți de sărăcie, care-s taxați și impozitați la sînge pentru așa ceva, dar și cum se constituie această ”deplasare” într-o sabotare criminală a interesului național, voi descifra, atît cît știu, tainele ei criminale.

În primul rînd, se pune întrebarea: Pe banii cui s-au deplasat la Moscova Reghina Apostolova, Petru Jardan și Constantin Starîș? Întrucît e vorba despre ”o delegație oficială” formată din trei deputați moldoveni, e clar că deplasarea lor s-a făcut pe bani publici. Altă nedumerire: Cine, din Parlament, a aprobat, spre decontare, această deplasare, dacă a avut caracter ”oficial”, și în perspectiva căror raționamente politico-economice moldo-ruse au fost desemnați cei trei ca să le gestioneze?

Din textul dat publicității cu privire la această vizită, e clar că ea a fost efectuată în opoziție cu actualul parcurs pro-european al Țării, dar și cu poziția oficială de condamnare a războiului criminal declanșat de către Rusia în Ucraina. De aceea, e neapărat nevoie să aflăm răspunsurile la întrebările anterioare! În contextul războiului din Ucraina, cel al statutului Republicii Moldova de Țară candidată la integrarea în UE, în cel al sancțiunilor economice și politice impuse Rusiei de către întregul Occident democratic și civilizat, dar și în condițiile în care Statul moldovenesc rezistă doar datorită sprijinului financiar occidental, în primul rînd, și logistic, în general, cei trei deputați s-au dus la Moscova pentru a obține niște lucruri pentru care nu au absolut nici o împuternicire aplicabilă, decizională. Pe banii moldovenilor săraci cărora le cer votul!

”Rusia sprijină necondiționat unitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a spus, pentru acoperire, Leonid Sluțki, adăugînd că ei, rușii, ”sunt pentru o soluționare pașnică a problemei transnistrene”. Cît cinism! ”Problemă transnistreană” sau ”problemă rusească”? După ce că tot ei, rușii, ”au impus” neutralitate constituțională pentru Republica Moldova, tot ei sunt cei care nu o respectă prin prezența armată din Transnistria. Despre ce ”dialog politic direct între Chișinău și Tiraspol” se poate vorbi cu armata rusă în spate? Auziți – dialog cu Tiraspol, nu cu Moscova! Păi Tiraspolul aparține Republicii Moldova, nu Rusiei, ca să poată fi vorba despre vreun ”dialog” pacificator! Dacă rușii respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova, atunci de ce vor să ”transnistrizeze” Găgăuzia?

Dar să revenim la vizita celor ”trei crai moldoveni” la Răsărit! Firește că scopul făcut public al vizitei lor la Moscova este unul mincinos, de acoperire. Orice om cu ceva conexiuni în astfel de chestiuni înțelege că cei trei s-au dus la Moscova să raporteze ”situația din teren”, în contextul războiul din Ucraina. Nu de gazele naturale rusești le pasă lor, pe care Moldova oricum le va primi și din altă parte! Nici la embargoul rusesc asupra produselor agricole nu le-a fost lor mintea! Embargourile astea au tot fost instituite și pe vremea guvernărilor socialiste și comuniste, iar acum s-a ajuns în situația în care nici nu mai contează, în condițiile în care UE importă tot mai masiv din Republica Moldova.

Am motive să cred că cei trei deputați le-au prezentat și garantat rușilor o susținere populară masivă din partea moldovenilor în războiul din Ucraina, dar și în eventualitatea în care Rusia, din disperare, ar ataca Republica Moldova, fie și prin activarea trupelor rusești staționate în Transnistria. Sub aspect politic, firește, nu aveau cum să nu se raporteze la reprezentarea parlamentară pro-rusească actuală (PSRM, PCRM și Partidul Șor”), la perspectivele erodării actualei guvernări și șansele lor de a cîștiga viitoarele alegeri (anticipate, preferabil pentru ei, sau la termen), dar și să primească ”indicații și strategii” de tot felul despre cum să saboteze și să schimbe actuala guvernare prin orice mijloace, mai cu seamă în această Toamnă sau Iarnă.

Rostul deplasării la Moscova a celor trei deputați nu are nimic de-a face cu securitatea națională, suveranitatea și integritatea Republicii Moldova, ci cu viitorul pro-rusesc (dorit de ei) al acestei Țări, cu sabotarea totală a integrării europene și, în disperare de cauză, cu alierea moldovenilor de partea rușilor nu doar în războiul din Ucraina, ci și împotriva moldovenilor băștinași, dacă rușii, totuși, vor decide cumva că e timpul să ocupe armat Republica Moldova.

Oare SIS nu are suficiente probe spre a le administra și înainta Procuraturii Generale pentru a-i învinui de trădare de Țară pe acești deputați și să le ceară ridicarea imunității parlamentare?

O ultimă întrebare, retorică, firește: Știu guvernanții, SIS și amărîții de votanți ai PSRM, PCRM și Partidul Șor cît îi disprețuiesc pe moldoveni acești trei deputați? Dacă nu, studiați-le biografiile!