CATHERINE ASHTON ÎNDEAMNĂ LA COOPERARE PĂRŢILE IMPLICATE ÎN CONFLICTUL TRANSNISTREAN

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate şi Vicepreşedintele Comisiei Europene Catherine Ashton a făcut publică, pe 21 iunie, o declaraţie prin care îşi exprimă poziţia faţă de aprobarea de către structurile regiunii transnistrene a aşa-numitei „legi cu privire la frontiera de stat".

Catherine Ashton îndeamnă “cele două părţi implicate în conflictul transnistrean să coopereze într-un spirit constructiv, în cadrul negocierilor în formatul “5+2”, spre o rezolvare paşnică a conflictului”. Totodată, oficialul european "confirmă angajamentul UE de a susţine procesul de negociere în interesul şi beneficiul cetăţenilor, prin dialog cu părţile implicate şi printr-un program extins de măsuri pentru consolidarea încrederii.

“Doresc să reamintesc că două decenii de conflict nerezolvat au dus la deteriorarea continuă a condiţiilor de trai în zonele afectate şi că doar printr-o soluţie paşnică, ce va respecta drepturile fundamentale ale cetăţenilor care locuiesc în cadrul frontierelor Republicii Moldova recunoscute internaţional va fi posibilă o rezolvare viabilă ce va duce la prosperitate şi pace continuă pe rîul Nistru", se menţionează în declaraţia făcută de Catherine Ashton.

La începutul săptămînii trecute, structurile regiunii transnistrene au aprobat o aşa-numită „lege cu privire la frontiera de stat".

Moldpres