Cancelarul german este convins că acordul UE de ajutor pentru Ucraina îi transmite un mesaj bun lui Biden

Acordul la care au ajuns liderii ţărilor membre ale Uniunii Europene, la summitul de Joi de la Bruxelles, de a extinde cu 50 de miliarde de euro ajutorul pentru Ucraina pînă în 2027 trimite un mesaj bun Statelor Unite, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz, informează Reuters.

”Acesta, de altfel, trimite un mesaj bun către SUA. Preşedintele american este un bun prieten şi aliat care lucrează din greu pentru a obţine sprijin pentru cererile sale din partea Congresului'” a spus Scholz, într-o declaraţie de presă, referindu-se la acord.
Cancelarul a mai spus că speră că acesta va face mai uşoare eforturile preşedintelui Biden în această direcţie.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a cerut Congresului, în Octombrie 2023, să aprobe un pachet de aproape 106 miliarde de dolari, dintre care 61 miliarde pentru Ucraina şi restul pentru Israel şi securitatea la frontierele Statelor Unite, însă republicanii, care controlează cu o mică majoritate Camera Reprezentanţilor, s-au opus pachetului.

În opinia lui Scholz, multe ţări din UE nu fac destul pentru a susţine Ucraina în război. ”În multe capitale trebuie pusă întrebarea: facem, în realitate, destul? Şi răspunsul în majoritatea cazurilor poate fi doar nu”, a spus el, adăugînd că Germania nu poate face faţă singură furnizării de ajutor militar.

În altă ordine de idei, cancelarul s-a declarat un mare fan al acordurilor de liber schimb, inclusiv al celui negociat de UE cu ţările latino-americane din MERCOSUR (Brazilia, Argentina, Uruguay, Paraguay), pus recent sub semnul întrebării de protestele fermierilor care zguduie UE.

”Sunt un mare fan al acordurilor de liber schimb şi de asemenea al MERCOSUR”, a afirmat Scholz, în conferinţa de presă de la Bruxelles, adoptînd o poziţie diametral opusă faţă de cea a preşedintelui francez, Emmanuel Macron, care a declarat, în această săptămînă, că acordul în curs de negociere nu poate fi încheiat.