CAMPIOANA MONDIALĂ ŞI EUROPEANĂ EN-TITRE SPANIA, ELIMINATĂ ÎN GRUPE

Naţionala Spaniei a fost învinsă de Chile cu scorul de 2-0 (2-0), miercuri, pe stadionul "Maracana" din Rio de Janeiro, în Grupa B a Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia (12 iunie - 13 iulie), campioana mondială şi europeană en-titre este eliminată din competiţie.

Surclasată de Olanda cu 5-1 în primul meci, Spania a cedat şi în faţa chilienilor, prin golurile marcate de Eduardo Vargas (20) şi Charles Aranguiz (43), acest eşec consfinţind sfîrşitul unei ere, al unei generaţii care a cucerit un titlu mondial şi două europene consecutive. Ibericii au dezamăgit complet, au părut obosiţi, fiind depăşiţi de chilieni la viteza de joc, dăruire, inspiraţie, spirit de sacrificiu, capacitate de efort. Singurul capitol la care spaniolii au fost superiori a fost statistica.

Echipa Olandei a învins formaţia Australiei cu scorul de 3-2 (1-1), pe stadionul "Beira-Rio" din Porto Alegre. Olandezii s-au impus prin golurile marcate de Arjen Robben (20), Robin van Persie (58) şi Memphis Depay (68), golurile australienilor fiind semnate de Tim Cahill (21), Mile Jedinak (54 - penalty), într-unul dintre cele mai frumoase meciuri de pînă acum ale turneului, care a consfinţit, totuşi, eliminarea formaţiei de la Antipozi.

Depay a devenit cel mai tînăr marcator al Olandei în Cupa Mondială, la 20 de ani şi 4 luni. Robben şi van Persie şi-au făcut din nou datoria şi s-au alăturat lui Thomas Mueller, cu cîte trei goluri fiecare, în fruntea clasamentului golgheterilor.

Olanda şi Chile sînt primele echipe calificate în optimile de finală ale competiţiei.

Ultimele partide din grupă vor avea loc pe 23 iunie, Australia - Spania, la Curitiba, şi Olanda - Chile, la Sao Paulo, ambele de la ora 19:00.

Echipa Croaţiei a învins categoric formaţia Camerunului, cu scorul de 4-0 (1-0), miercuri, pe "Arena Amazonia" din Manaus, într-un meci din Grupa A. Croaţia a reuşit prima victorie la Mondialul brazilian, prin golurile marcate de Ivica Olic (11), Ivan Perisic (48) şi Mario Mandzukic (61, 73), după ce beneficiat de superioritate numerică mai bine de o repriză, în urma eliminării camerunezului Song (40).

Croaţia a obţinut o victorie meritată, după o repriză secundă excelentă, dar trebuie să învingă Mexicul, în ultimul meci din grupă, pentru a se califica în optimile de finală ale competiţiei.

Singura victorie a Camerunului în faţa unei formaţii europene la Cupa Mondială rămîne 2-1 cu România la Coppa del Mondo (1990), din totalul de 14 (o victorie, cinci egaluri, opt înfrîngeri). "Leii neîmblînziţi" au pierdut ultimele şase partide jucate la Mondiale. Degringolada din echipa cameruneză a fost evidenţiată şi de un incident între Assou Ekotto şi Moukandjo, primul încercînd să-i aplice o lovitură de cap colegului său în ultimele minute.

Ultimele meciuri din Grupa A vor avea loc pe 23 iunie, Camerun - Brazilia, la Brasilia, şi Croaţia - Mexic, la Recife, ambele de la ora 23:00 (ora Moldovei).

Indi are comoţie şi a fost transportat la spital

Fundaşul olandez Bruno Martins Indi, care a fost scos de pe teren pe targă după un duel cu australianul Tim Cahill, a suferit o comoţie şi a fost transportat la un spital din Porto Alegre pentru teste medicale, a anunţat selecţionerul Olandei, Louis van Gaal. "Primul diagnostic al echipei noastre medicale arată o comoţie, dar el a fost transportat la spital pentru a fi examinat amănunţit. Dacă este o comoţie, putem fi siguri că nu va mai juca timp de o săptămînă, astfel că nu va evolua în partida cu Chile de luni", a spus Van Gaal. Martins Indi a ieşit de pe teren în minutul 45+3, după un contact cu australianul Tim Cahill, fiind înlocuit cu Depay.

Explozie în Nigeria în apropierea unui "centru de vizionare"

Cel puţin 21 de persoane au decedat, marţi seară, în urma unei explozii produse în apropierea unui "centru de vizionare" a meciurilor de la Cupa Mondială la Damaturu (nordul Nigeriei), au anunţat surse medicale, citate de AFP. "Am primit 21 de persoane decedate şi 27 de răniţi", au declarat surse din cadrul spitalului Sani Abacha. Explozia a avut loc în cartierul Nayi-Nama, în jurul orei locale 20.15, înainte de începerea meciului Brazilia - Mexic. Explozia s-a produs după ce două state din Nigeria au interzis "centrele de vizionare" după atacuri de acest gen, imputate militanţilor Boko Haram. În luna mai, trei persoane au murit într-o explozie în oraşul nigerian Jos, în timp ce urmăreau alături de numeroşi alţi fani finala Ligii Campionilor, dintre Real Madrid şi Atletico Madrid. Liderul Boko Haram, Abubakar Shekau, a condamnat în trecut fotbalul. Shekau a apărut în mai multe înregistrări video descriind muzica şi fotbalul ca fiind pervesiuni venite din Occident pentru a-i îndepărta pe musulmani de religie.

Un mexican, căutat pentru trafic de droguri, a fost arestat în Brazilia

Poliţia federală braziliană a anunţat, marţi, arestarea unui traficant mexican de droguri, căutat de justiţia americană, după ce bărbatul de 49 de ani sosise în ţara organizatoare a CM de fotbal împreună cu soţia şi copiii săi pentru a asista la meciurile naţionalei antrenate de Miguel Herrera. Jose Diaz Barajas, din Guadalajara, era căutat pentru trafic de metamfetamină în SUA, a precizat poliţia, într-un comunicat, informează AFP. După ce Curtea Supremă braziliană a emis un mandat la 14 iunie, el a fost arestat, luni seară, pe aeroportul internaţional din Rio de Janeiro, unde urma să se îmbarce pe o aeronavă cu destinaţia Fortaleza, oraşul gazdă a partidei Brazilia - Mexic. Mexicanul, aflat în atenţia Interpolului, a pătruns în Brazilia la 11 iunie, prin Foz do Iguaçu (Parana, sud), venind din Argentina. El a petrecut cîteva zile la un hotel din zona turistică a oraşului Rio, împreună cu soţia şi cei doi copii ai săi. Bărbatul s-a aflat în atenţia poliţiei încă de la intrarea lui în Brazilia, susţin autorităţile. Guvernul american a cerut Curţii Superme braziliene extrădarea mexicanului, după ce a fost informat de arestarea acestuia. El va rămîne în închisoare pînă la soluţionarea cererii de extrădare, a adăugat poliţia federală.

Tabloul CM

Grupa A: Camerun - Croaţia 0-4. Au marcat: Ivica Olic (11), Ivan Perisic (48), Mario Mandzukic (61, 73)

Grupa B: Australia - Olanda 2-3. Au marcat: Tim Cahill (21), Mile Jedinak (54 - penalty), respectiv Arjen Robben (20), Robin van Persie (58), Memphis Depay (68). Spania - Chile 0-2. Au marcat: Eduardo Vargas (20), Charles Aranguiz (43).