CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE SI COMITETUL EXECUTIV AL UTA GAGAUZ-YERI AU SEMNAT UN ACORD DE COLABORARE

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Valeriu Lazăr, şi başcanul UTA Gagauz-Yeri, Irina Vlah, au semnat astăzi la Comrat un acord de colaborare între cele două instituţii, cu obiectivul comun de a dezvolta mediul de afaceri şi a oferi sprijin companiilor din regiune în procesul de lansare, dezvoltare şi internaţionalizare.

Valeriu Lazăr a subliniat importanţa acordului, avînd în vedere necesitatea de a consolida dialogul public-privat la nivel local. „Sînt sigur că înţelegerea necesităţilor businessului şi deschiderea spre dialog pot stimula creşterea economică şi bunăstarea în regiune. Misiunea CCI este de a asigura dialogul între mediul de afaceri şi autorităţile publice şi de a oferi sprijin pentru dezvoltare, iar calitatea mediului de afaceri depinde în mare parte de autorităţile publice locale, de aceea sîntem interesaţi de buna cooperare cu administraţia UTA Gagauz Yeri", a declarat preşedintele CCI.

De asemenea, sursa citată a accentuat că acorduri de colaborare după modelul celui semnat cu Executivul UTA Gagauz Yeri, care are caracter de pionierat, vor fi semnate şi cu autorităţile publice locale din Republica Moldova în contextul dezvoltării iniţiativei recente a CCI, numită Agenda Locală de Business.

La rîndul său, başcanul UTA Gagauz Yeri, Irina Vlah, a accentuat că una dintre priorităţile Comitetului executiv este îmbunătăţirea relaţiilor cu mediul de afaceri şi recîştigarea încrederii businessului. Ea a exprimat deschiderea pentru dialog cu mediul de afaceri şi interesul de a crea condiţii favorabile pentru activitatea întreprinderilor. „Avem relaţii bune cu autorităţile publice centrale şi un program de activitate consistent şi înţelegem că mediul de afaceri trebuie să fie ajutat, iar pe alocuri, pur şi simplu, să nu li se pună piedici", a afirmat başcanul.

Acordul de colaborare între Camera de Comerţ şi Industrie şi Comitetul Executiv al UTA Gagauz Yeri prevede crearea grupurilor de lucru pentru realizarea Agendei Locale de Business şi a unui Consiliu economic pe lîngă başcanul Găgăuziei, organizarea mai multor forumuri de afaceri în regiune, promovarea operatorilor economici din autonomie şi sprijinul în dezvoltarea unor branduri locale, inclusiv prin participarea la expoziţii interne şi internaţionale, oferirea de informaţii şi asistenţă în aplicarea la programe de suport în afaceri.

Documentul mai prevede colaborarea strînsă în desfăşurarea concursurilor Marca Comercială a anului, Businessmanul anului, precum şi o serie de alte activităţi concrete.