CA SA AI PARTE NUMAI DE BINE IN ANUL NOU

Poate că nicio altă perioadă din an nu e la fel de încărcată de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii. Iată ce ai de făcut, ca să ai parte de tot ce e mai bun.

Pentru Noul An, numai de bine!

Bradul, vîscul, globurile şi ghirlandele sînt nelipsite din decorul de sezon. Aroma de cozonac, mere şi portocale pluteşte în aer. Dar, pe vremuri fără colaci arătoşi, nu era Crăciun. Străbunii noştri au găsit de cuviinţă că, prin cîntec, joc şi voie bună, cu toţii laolaltă, pot alunga spiritele rele şi pot scăpa de probleme. Aşa se face că puntea dintre ani a devenit şi prilej de atragere a norocului, de alungare a demonilor şi de petreceri grandioase.

Ca să-ţi meargă totul „brici”…

…ţine cont de sfaturile bătrîneşti. Dă-le de pomană amărîţilor, în această perioadă, căci vei avea parte de bogăţie. Pe masa de sărbătoare, pune în cele patru colţuri usturoi şi mac, ca să ţii la distanţă farmecele şi relele. Ţine pîinea sub masă ca să ai noroc şi pune pleavă de grîu sub faţa de masă, pentru belşug şi sporul casei. Umple-ţi casa de plante verzi. Verdele e simbolul vieţii, al trăiniciei, al bogăţiei şi, mai ales, al reînvierii naturii după iarnă. Ai grijă să nu faci baie în prima zi a Noului An, căci te îmbolnăveşti! În prima zi a Anului Nou, e bine să porţi totul nou, din cap pînă-n picioare. Lasă o lumînare să ardă pînă la ziuă, în noaptea dintre ani, ca să ai parte de un an liniştit şi luminos. Lasă toate uşile, ferestrele, dulapurile deschise, ca să intre peste tot aerul de An Nou.

Sursa: libertatea.ro