Bruce Aylward: Veti avea miinile patate de singe daca renuntati la lupta impotriva COVID

”Veți avea mîinile pătate de sînge dacă renunțați la lupta împotriva COVID”, avertizează națiunile bogate un oficial OMS, informează mediafax.

Dacă națiunile bogate consideră că pandemia s-a încheiat, ar trebui să ajute țările sărace, a declarat, pentru Reuters, un înalt oficial al Organizației Mondiale a Sănătății.

Consilierul principal al OMS, Bruce Aylward, a avertizat că națiunile mai bogate nu trebuie să facă un pas în spate în abordarea COVID, ca problemă globală acum, în fața viitoarelor valuri potențiale de infecție.

În ultimele săptămîni, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că se întrevede sfîrșitul pandemiei, iar Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că pandemia s-a încheiat.

„Cînd îi aud spunînd: <Ei bine, ne simțim atît de bine aici>, mă gîndesc: <Minunat, acum chiar ne puteți ajuta să facem ca restul lumii să se descurce>”, a spus Aylward.

Aylward a declarat că grupul pe care îl coordonează, care se concentrează pe accesul echitabil la vaccinurile, tratamentele și testele COVID-19 în întreaga lume, nu este încă pregătit să iasă din faza de urgență a pandemiei și că țările trebuie să fie pregătite și să aibă tratamente pentru orice valuri viitoare de infecție.

„Dacă vă culcați acum și acest val ne lovește peste trei luni, veți avea mîinile pătate de sînge”, a spus el.

El a subliniat, de asemenea, că Biden a avut dreptate pe plan intern, deoarece Statele Unite au un acces bun la toate mijloacele COVID. De asemenea, nu și-a redus angajamentul global de a lupta împotriva COVID, a adăugat el.