BORGES, CEL MAI MARE SCRIITOR CARE A URIT FOTBALUL

Pe 14 iunie 1986, Jorge Luis Borges, considerat de mulți cel mai bun scriitor de limbă spaniolă de la Cervantes încoace, trecea în neființă. Paradoxal, scriitorul argentinian era unul dintre cei mai mari dușmani ai fotbalului, pe care-l considera „popular, pentru că prostia e populară”.

Singurul meci de fotbal pe care l-a văzut Borges a fost o partidă Argentina - Uruguay, la care a asistat împreună cu prietenul său uruguayan Enrique Amorim, și de la care cei doi scriitori au plecat la pauză, crezînd că s-a încheiat. „N-am aflat niciodată rezultatul final al acelui meci. Eu i-am zis lui Amorim că voiam să cîștige Uruguay, pentru a fi el fericit, iar el mi-a zis că a ținut cu Argentina, gîndind că m-ar face fericit pe mine”.

Marele scriitor argentinian a rămas pînă la moarte un adversar al acestui sport, despre care spunea că „deșteaptă cele mai urîte pasiuni din oameni”, care „nu merg la meciuri pentru frumusețea jocului, ci pentru că sînt interesați doar de cîștig. Ideea că cineva cîștigă și cineva pierde mi se pare dezagreabilă. E aici o idee de supremație, de putere, care mi se pare oribilă”.

În ciuda antipatiei sale pentru fotbal, Borges a rămas în memoria argentinienilor pentru o întîlnire de pomină cu antrenorul Cesar Luis Menotti „El Flaco”, campion cu Argentina în 1978. „Bănuiesc că dumneavoastră sînteți foarte popular, pentru că asistenta mea mi-a cerut autograful dumneavoastră”, i-a spus Borges lui Menotti. La acea întîlnire, însuși fostul campion mondial i-a luat un interviu marelui scriitor, la sfîrșitul căruia Borges a exclamat: „Ce ciudat! Un om atît de inteligent să insiste să vorbească despre fotbal tot timpul”.

Niciodată împăcat cu sportul pe care - spune o legendă urbană - l-ar fi iubit în tinerețe, pînă cînd o accidentare într-un meci l-a lăsat aproape orb, Borges a murit pe 14 iunie 1986, cu doar cîteva zile înainte ca Diego Maradona să înscrie cu celebra „Mano de Dios” în poarta Angliei și, ulterior, să cîștige al doilea titlu mondial din istoria Argentinei. Cu cîteva zile înainte de a muri, iritat că în toate interviurile condiția sa de argentinian îl face, în ochii tuturor, un iubitor al fotbalului, Borges a răbufnit: „Habar n-am cine este acest Maradona de care-mi vorbiți!”

Mihai MATEAŞ