BLOOMBERG: RUSIA NUMESTE „CONDITII PREFERENTIALE” TAIEREA GAZELOR PENTRU MOLDOVA

Reducerea livrărilor de gaze din Rusia va solicita Moldovei peste 1 miliard de dolari în această iarnă, titrează Bloomberg.

Reducerea livrărilor din Rusia și bombardamentele din Ucraina vor solicita Moldovei peste 1 miliard de dolari în această iarnă pentru a acoperi costurile suplimentare la energie, se referă Bloomberg la un proiect de document, fără a indica autorii. Suma constituie 8% din PIB-ul uneia dintre cele mai sărace economii din Europa, scrie Bloomberg.

Proiectul de 19 pagini, care va fi înmînat diplomaților și liderilor străini în contextul unei conferințe de sprijin pentru Moldova la Paris, pe 21 noiembrie, vorbește despre o campanie susținută a Moscovei și a unor „grupuri criminale” locale pentru a răsturna guvernul pro-occidental al Republicii Moldova prin provocarea unor tulburări.

Potrivit documentului, costurile se ridică la 1,1 miliarde de euro, iar Moldova va avea nevoie de circa 450 de milioane de euro de ajutor extern pentru a umple golul din bugetul său, a proteja consumatorii și a acoperi nevoile țării în sezonul de încălzire. Documentul solicită, de asemenea, ajutor militar pentru a consolida apărarea modestă, după ce rachetele rusești au început să intre în spațiul aerian al Republicii Moldova.

Documentul, văzut de Bloomberg, conturează o situație economică sumbră, inclusiv o creștere de șapte ori a prețurilor la gaze, prețuri de patru ori mai mari la energie electrică și o inflație de 34%. Veniturile medii reale scăzuseră cu 12% încă în primul trimestru al anului 2022, înaintea crizei energetice, arată documentul.

Într-un interviu, scrie Bloomberg, ministrul de Externe Nicu Popescu a descris așteptările guvernului referitor la costuri drept „neconcludente”, din cauza acțiunilor Rusiei și a prețurilor la energie, imprevizibile pe piețele europene.

Începînd cu luna noiembrie, bombardarea infrastructurii energetice a Ucrainei de către Rusia și reducerea la jumătate a exporturilor de gaze naturale către Moldova au oprit importul de energie electrică din sursele anterioare ale țării. În prezent, din România se importă aproximativ 80% din consumul curent al Moldovei, celelalte 20 la sută fiind produse pe loc.

Rolul Rusiei în acest aranjament reprezintă „acțiuni întreprinse intenționat” care vizează destabilizarea Republicii Moldova, a spus Popescu. El adaugă că acestea „vizează și urmăresc slăbirea securității energetice a Republicii Moldova și, în ansamblu, întreaga funcționare a economiei și a sistemului politic moldovenesc”.

Sursa citată amintește că purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a respins afirmațiile conform cărora Rusia folosește energia ca armă, numindu-le „absurde” și a spus că gigantul Gazprom are un comportament „pur comercial” și că întreprinderea a acordat Moldovei condiții preferențiale. Ea a acuzat că guvernul de la Chișinău încearcă să distragă atenția cetățenilor de la problemele economice ale țării.

Sursa: IPN