BLESTEMUL „ŢIGĂNCII ÎMPUŢITE” SAU „PUŞCĂRIABILA” FAMILIE BĂSESCU

Un uriaş scandal care trebuie să-i intereseze şi pe mulţi moldoveni

Autor: Mihai CONŢIU

La ora actuală, preşedintele României, Traian Băsescu, nu doar că este unul dintre cei mai compromişi şefi de stat pe care i-a avut România, ci şi din întreg spaţiul Uniunii Europene. Buboiul s-a spart aproape definitiv o dată cu arestarea fratelui său. După cum veţi vedea, pe mai departe, scandalul arestării lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, îl pune pe Traian Băsescu în dubla ipostază de pasibil martor şi al apărării, dar şi al acuzării, în procesul ce va urma.

Dacă Băsescu ar fi capabil să se alinieze la standardele morale prezidenţiale de tip european, ar fi trebuit deja să-şi dea demisia. N-a făcut-o şi este greu de crezut că o va face. Este binecunoscut momentul în care, suspendat din funcţie fiind de către Parlamentul României, Băsescu a sfidat voinţa majorităţii românilor care au votat pentru demisia sa. Este drept că în acel proces un rol însemnat l-a avut şi susţinerea pe care i-a oferit-o Occidentul, care a văzut în el singurul executant politic şi geostrategic de încredere.

De data aceasta, compromiterea definitivă a lui Băsescu i se trage tocmai de la etnia în care a inclus-o preşedintele României pe o ziaristă cînd i-a spus că este „ţigancă împuţită”.

În cele ce urmează, vom face o trecere în revistă a derulării faptelor, aşa cum au fost consemnate din abundenţă în presa română. Oferim acest subiect deoarece Traian Băsescu a fost „un preşedinte jucător” (expresia îi aparţine) şi în R. Moldova, cu iluziile, mai ales, şi cu deziluziile care vor ieşi la suprafaţă cu timpul.

Relaţiile de rudenie şi prietenie dintre familia Băsescu şi clanurile de romi interlopi

Povestea în care sînt implicate sume uriaşe de bani, şantaj, dezvăluiri spectaculoase, dar şi numele preşedintelui României, a început încă din anul 2010.

În Februarie 2010, fratele preşedintelui a devenit cumătrul interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Mircea şi Doina Băsescu au acceptat să fie naşii de botez ai micuţei Renata Doiniţa, fetiţa Izaurei şi a lui Marius Constantin, cei care aveau să-i şantajeze mai tîrziu.

Evenimentul a venit după ce Traian Băsescu s-a afişat cu Bercea Mondial, înaintea alegerilor prezidenţiale, la sărbătoarea romilor de la Costeşti. Atunci, prima-doamnă Maria Băsescu a primit de la Bercea o salbă de aur. Putem vorbi şi de precedente, iar asta pentru că, în 2011, apropiaţi ai familiei Băsescu au fost anchetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi arestaţi apoi pentru contrabandă în Portul Constanţa. Mircea Băsescu a fost considerat „Regina“ la care se refereau codificat membrii reţelei care implica angajaţi ai statului şi operatori portuari.

mircea tiganu.jpg

Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro ca să intervină pe lîngă magistraţi

Bercea Mondial a fost arestat preventiv de Tribunalul Olt pentru tentativă la omor pentru că şi-a înjunghiat o rudă. Fiul acestuia, Florin Anghel, a pus la cale un plan de a-l scoate de după gratii pe tatăl său. Acesta i-a dat lui Marian Adrian Căpăţînă suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă şi în schimbul promisiunii că banii vor fi remişi mai departe lui Mircea Băsescu, pentru ca acesta să intervină pe lîngă magistraţi.

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, nu a fost pus în libertate, astfel că suma a fost mărită cu 350.000 de euro. „Din suma totală de 600.000 de euro remisă de Florin Anghel lui Marian Adrian Căpăţînă, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro“, spun procurorii în referatul prin care au cerut arestarea preventivă. În mai multe discuţii purtate de fiul lui Bercea Mondial şi Mircea Băsescu, ultimul a spus că a primit doar prima tranşă de bani.

Pe 16 Mai, anul acesta, Sandu Anghel a fost condamnat definitiv la opt ani şi nouă luni de închisoare pentru tentativă de omor. După condamnarea în primă instanţă la 7 ani şi jumătate de închisoare, fiul său a mers la Constanţa pentru a-i cere banii înapoi lui Mircea Băsescu, cel care a promis că va obţine o pedeapsă mică pentru Bercea Mondial. A urmat apoi o plîngere făcută de fratele preşedintelui împotriva lui Florin Anghel, pe care îl acuza de şantaj. Anchetatorii l-au surprins în flagrant în timp ce făcea presiuni pentru a recupera banii, ameninţînd cu dezvăluiri despre familia Băsescu. A urmat apoi un denunţ făcut de familia Anghel împotriva lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţînă, pe care i-a acuzat de trafic de influenţă.

Fratele preşedintelui României a ajuns după gratii

Presa a intrat apoi în posesia mai multor înregistrări audio-video făcute de Florin Anghel în timp ce discuta cu Mircea Băsescu despre eliberarea lui Bercea Mondial, înregistrări în care Mircea Băsescu a confirmat că încearcă influenţarea magistraţilor contra a sute de mii de euro. Miercuri, 18 Iunie, procurorii anticorupţie l-au reţinut pe fratele preşedintelui ţării, iar Joi, 20 Iunie, a fost arestat preventiv alături de intermediarul Marian Căpăţînă.

Ironia sorţii: Uite aşa, a ajuns după gratii fratele preşedintelui care în Mai 2007 numise o ziaristă „ţigancă împuţită“, pentru că îl enervase în ziua referendumului pentru demiterea sa. Bercea Mondial a fost reprezentat la un moment dat de Sorin Calafus, avocatul lui Mircea Băsescu. „Mircea Băsescu i-a zis lui Bercea: „Puteţi să mergeţi la avocatul meu”.

Două reacţii

În prima intervenţie la aflarea veştii că fratele său a fost arestat, printre altele, Băsescu a spus: „Între nevoia de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-ţi apăra fratele aleg consolidarea justiţiei”.

În replică, Klaus Iohannis, primarul Sibiului, prim-vicepreşedinte al PNL şi virtual candidat la Preşedinţia României, a declarat: „Nu am crezut că preşedintele ţării mele are de ales între a se implica în justiţie şi în a nu se implica. Am rămas şi eu surprins. Eu dacă aş fi în situaţia lui Traian Băsescu, mi-aş da demisia”.

Traian Băsescu s-a autodenunţat

În declaraţia de presă făcută Joi, 19 Iunie, dar şi într-un interviu postat Duminică, 22 Iunie, pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, Traian Băsescu a afirmat că a aflat anul trecut de la fratele său că este şantajat şi i-a cerut atunci să meargă imediat să informeze instituţiile statului.

Aşadar, preşedintele României s-a autodenunţat, recunoscînd că ştia de mai mult timp despre şantajul în care este implicat Mircea Băsescu. Prin urmare, este greu de crezut că nu şi ştia de ce este şantajat fratele său. Din declaraţiile lui Băsescu, este demn de reţinut faptul că era la curent cu “varianta fratelui”, dar “varianta justiţiei” nici măcar nu a aşteptat-o, iar asta pentru că declaraţia sa de Joi a fost făcută înainte de audierea şi reţinerea lui Mircea Băsescu de către DNA.

Acum înţelege oricine că din declaraţia făcută reiese faptul că Băsescu ştie mai multe decît spune, motiv pentru care ar putea fi citat în calitate de martor în dosarul de trafic de influenţă a lui Mircea Băsescu, calitate ce nu i-ar ataca imunitatea prezidenţială.

Totodată, preşedintele României ar mai putea fi un martor principal nu numai pentru apărare, ci şi pentru acuzare, deoarece învinuirea de trafic de influenţă adusă lui Mircea Băsescu are la bază în primul rînd calitatea acestuia de frate al preşedintelui României, primul om în stat ca putere şi influenţă.

Băsescu, oaia neagră pentru orice candidat la Preşedinţie pe care ar vrea să-l susţină

JurnalistulLiviu Iolu de la Adevărul.ro notează: „Din momentul reţinerii şi, mai apoi, al arestării fratelui său, orice asociere cu Traian Băsescu în planul imaginii publice va fi dezastruoasă pentru orice candidat la prezidenţialele din acest an. Practic, scandalul Mondial-Băsescu va cerne posibilii candidaţi prezidenţiali în funcţie de poziţiile pe care ei le iau acum în lumina acestui Berceagate.

„Berceagate“-ul din acest moment – scandalul de trafic de influenţă în care este asociată familia preşedintelui – îl face pe Traian Băsescu un politician nefrecventabil din punct de vedere al asocierii politice cu imaginea sa. S-a vorbit mult despre cît va conta în această campanie pentru preşedinţia României sprijinul pe care îl va da actualul preşedinte unui candidat sau altul.

De la „Berceagate“ înainte se va vorbi despre cît de tare trebuie să fugă orice candidat de imaginea lui Traian Băsescu. Chiar dacă discursul şi poziţia publică pe care o ia Traian Băsescu în acest scandal ar fi impecabile, chiar dacă implicarea sa vine doar din legătura de rudenie şi nimic mai mult, imaginea actualului preşedinte în ochii românilor este făcută praf şi sînt prea puţine lucruri pe care le-ar putea face ca să schimbe această stare de fapt. De asemenea, sprijinul său pentru personajele politice va fi o piatră de moară de gîtul acestora de-aici înainte.
Din puşcărie, dar lipit în acest moment de imaginea lui Traian Băsescu ca timbrul de scrisoare, Bercea Mondial tocmai l-a scos pe actualul preşedinte din jocurile politice ale prezidenţialelor din Toamnă.”

Cine ştie, poate că va cere azil politic în R. Moldova, iar asta deoarece, după încheierea mandatului prezidenţial, are toate şansele să-şi urmeze fratele în puşcărie. Înscrisă fiind pe calea integrării europene, R. Moldova nu-şi va permite să-şi asocieze numele cu un politician compromis iremediabil. Singura şansă a lui Băsescu este… tot „Maica Rusie”!

România are deja un fost prim-ministru după gratii. Vă daţi seama ce imagine pozitivă şi-ar face în UE dacă ex-premierului Năstase justiţia îi va duce în celulă şi un ex-preşedinte? La cîţi demnitari, judecători, procurori, prefecţi, primari, patroni de cluburi de fotbal şi interlopi sînt închişi, am putea spune că puşcăriile româneşti adăpostesc o a doua Românie. Acolo am putea găsi un Cabinet Prezidenţial, cu ex-preşedinte de ţară, un Cabinet de Miniştri, cu un ex-premier, judecătorii neoficiale, procuratură, prefecturi, primării, echipe de fotbal şi clanuri interlope cu care să se înrudească…

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:47
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39