BISERICA LUI PUTIN DIN MOLDOVA

Cînd nu te distanțezi de un criminal, îi ești complice

Autor: Mihai CONȚIU

Kirill, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, nu a răspuns favorabil la solicitarea Consiliului Mondial al Bisericilor de a-şi folosi influenţa pentru a media încheierea războiului din Ucraina. Într-o scrisoare adresată organizaţiei cu sediul la Geneva, Patriarhul Kirill a învinuit „forţele care consideră în mod deschis Rusia ca fiind inamicul lor” drept responsabile pentru acest conflict. În același ton, limbaj ca cel al lui Vladimir Putin, Patriarhul Kirill a acuzat NATO că îşi extinde prezenţa militară la graniţele Rusiei şi ignoră temerile Moscovei privind un posibil atac. Kirill a acuzat forţele străine că au creat în mod deliberat o prăpastie între ruşi şi ucraineni şi că încearcă să „reeduce” oamenii din Ucraina pentru a deveni duşmani ai Rusiei. „Acest conflict tragic a devenit parte a unei strategii geopolitice la scară largă care vizează, în primul rînd, slăbirea Rusiei”, a afirmat Kirill.

Consiliul Mondial al Bisericilor a publicat o traducere în limba engleză a scrisorii lui Kirill, datată pe 10 Martie, pe site-ul său. Consiliul reprezintă 580 de milioane de creştini din întreaga lume, organizaţi în 352 de biserici din aproximativ 120 de ţări. Biserica Ortodoxa Rusă este membru al Consiliului din 1961.

În 2018, în urma invaziei Crimeii, o parte a Bisericii Ortodoxe ucrainene a rupt legăturile de Biserica Ortodoxă Rusă, act care a stîrnit furia Patriarhului Rus. După invazia Rusiei în Ucraina, Biserica Ortodoxă din Ucraina, aflată încă sub tutela Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, a denunțat agresiunea rusească și, deci, s-a distanțat de poziția oficială a Patriarhiei Ruse

La rîndu-i, Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam a anunţat că rupe legăturile cu Kirill şi Patriarhia Rusă din cauza poziţiei acesteia din urmă faţă de război. Veți vedea că dezicerile de Biserica Ortodoxă Rusă vor continua!

Ce face, însă, Mitropolia Moldovei, închinată canonic Patriarhiei Ruse? Face apel la ajutorarea refugiaților din Ucraina, un gest, de altfel, cam prea civic, dar nu condamnă ferm agresiunea rusă criminală în Ucraina și nu se dezice de Biserica Ortodoxă Rusă, de Patriarhul Kirill, care, prin alianța lui canonico-politică cu Putin, devine complice cu cei care asasinează oameni nevinovați civili, copii, femei însărcinate, bătrîni etc. într-o Țară ortodoxă pașnică!

Viziunea lui Putin cu privire la o „Lume Rusă” este susţinută de patriarhul Kirill în măsura în care şi acesta crede că Ucraina este o componentă esenţială a Bisericii Ruse, explică Georg Michels, profesor de istorie la University of California Riverside. În predica sa de la începutul războiului, patriarhul Kirill a „subliniat unitatea lăsată de Dumnezeu a Ucrainei şi Rusiei” şi a „denunţat forţele diavoleşti” ce caută să o distrugă.

Asta crede și ÎPS Vladimir, mitropolitul Mitropoliei Chișinăului și al Întregii Moldove? Se pare că da!

Dacă Patriarhul Kirill a ales să fie ”bărbat al Dumnezeului lui Putin”, așteptăm ca și ÎPS Vladimir să ne spună ”al cui bărbat dumnezeiesc” este și domnia sa! Spunem toate aceste lucruri deoarece constatăm că ”Biserica lui Putin” din Moldova EXISTĂ, iar atunci cînd nu te distanțezi de un criminal odios, îi devii complice conștient!