Bill Gates ii aduce cu picioarele pe Pamint pe miliardarii Elon Musk si Jeff Bezos: Spatiu? Avem multe de facut aici, pe Pamint

„Spaţiu? Avem multe de făcut aici pe Pămînt”, a declarat ironic fondatorul Microsoft Bill Gates, referindu-se la călătoriile în spaţiu ale miliardarilor Jeff Bezos şi Elon Musk, în cadrul unui interviu cu James Corden.

"Nu ştiu, am devenit obsedat de lucruri precum malaria şi HIV şi de a scăpa de aceste boli şi probabil îi plictisesc pe oameni la petreceri vorbind despre aceste boli”, a spus Gates cînd Corden l-a întrebat despre părerea sa despre interesul unor miliardari pentru călătoriile spaţiale.

"Spaţiu? Avem multe de făcut aici pe Pămînt”, a mai spus Bill Gates, conform Business Insider.

Interviul acordat prin intermediul aplicaţiei Zoom a lansat o ediţie specială despre schimbările climatice a emisiunii „The Late Late Show with James Corden”.    Comentariile lui Gates au venit la o săptămînă după ce SpaceX a lui Musk a completat cu succes Inspiration4, prima sa cursă turistică în spaţiu.

În Iulie, Bezos şi Richard Branson au zburat cu avioanele private în spaţiu. Deşi miliardarii au fost doar în spaţiu pentru cîteva momente, călătoriile au costat miliarde de dolari. Atît Bezos, cît şi Musk au fost sinceri în ceea ce priveşte planurile lor de a folosi spaţiul cosmic pentru a compensa problemele legate de schimbările climatice de pe Pămînt.

În timp ce Musk intenţionează să colonizeze Marte, Bezos vrea să mute pe alte planete industriile grele care generează emisii de carbon.  

La începutul săptămînii trecute, secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, António Guterres, a criticat miliardarii care cheltuiesc miliarde de dolari pe călătorii în spaţiu în timp ce „milioane de oameni sunt flămînzi pe Pămînt”.   

La momentul lansării rachetei, atît Bezos cît şi Branson au fost puternic criticaţi de unii oficiali care au cerut ca aceştia să plătească impozite mai mari. Senatoarea Elizabeth Warren a fost deosebit de dură la adresa lui Bezos, mai ales după ce o investigaţie a reporterilor de la ProPublica a dezvăluit în luna Iunie că fondatorul Amazon nu a plătit deloc impozit pe venit timp de cel puţin doi ani între 2006 şi 2018.   

Bezos a recunoscut că este criticat ca urmare a zborului său spaţial. El a spus, la acea vreme, că criticii săi au „în mare parte dreptate”. El a adăugat: "Trebuie să le facem pe amîndouă. Avem o mulţime de probleme aici şi acum pe Pămînt şi trebuie să lucrăm la acestea şi trebuie, de asemenea, să privim spre viitor, am făcut întotdeauna asta ca specie şi ca civilizaţie".  

Deşi Musk nu a plecat încă în spaţiu, el a primit critici pentru că şi-a concentrat unele eforturi asupra spaţiului. 

"Cred că ar trebui să cheltuim marea majoritate a resurselor noastre rezolvînd problemele de pe Pămînt. De exemplu, 99% plus din economia noastră ar trebui să fie dedicată rezolvării problemelor de pe Pămînt", a spus Musk într-un documentar Netflix despre Inspiration4. "Dar cred că poate ceva de genul 1%, sau mai puţin de 1%, ar putea fi aplicat extinderii vieţii dincolo de Pămînt", a mai spus fondatorul SpaceX.   

Gates îşi exprimă interesul său pentru sănătatea publică de mai mulţi ani. Fundaţia Gates a acordat sute de milioane de dolari eforturilor axate pe combaterea malariei şi a HIV, precum şi a echităţii vaccinului COVID-19.   

Interviul lui Gates cu Corden vine la cîteva zile după un interviu PBS, unde a fost întrebat despre legăturile sale cu Jeffrey Epstein. Miliardarul a declarat că regretă faptul că s-a întîlnit cu Epstein, care a pledat vinovat de infracţiuni sexuale în Florida în 2008. A fost apoi întrebat dacă mai este o lecţie de învăţat. „Ei bine, este mort, aşa că, în general, trebuie să fii întotdeauna atent”, a spus Gates.