”Biden, nepregătit, pierdut și nu este suficient de puternic pentru a lupta eficient cu un Trump, care a minţit constant"

"Cred că ne-am descurcat destul de bine", a spus Joe Biden în timpul unei opriri la un restaurant din Georgia (Sud-Est), afirmînd că este "greu de dezbătut în faţa unui mincinos".

Mai multe surse democrate citate de presa americană vorbesc deja despre "panică" în legătură cu prestaţia preşedintelui Joe Biden în dezbaterea de Joi cu Donald Trump, ceea ce pune o mare presiune pe campania democrată înainte de convenţia partidului, notează EFE.

"Reacţia generală este apropiată de panică", "există o panică profundă, amplă şi o panică foarte agresivă", au declarat analiştii politici Joy Reid şi, respectiv, John King, citînd surse din cadrul Partidului Democrat.

Surse democrate consultate de EFE şi-au exprimat aceeaşi îngrijorare cu privire la imaginea prezentată de Biden în cadrul dezbaterii şi au considerat că ar fi o greşeală "să închidem ochii şi să negăm realitatea".

În opinia acestora, Biden a făcut o impresie de nepregătire, sub apăsarea vîrstei şi întîmpinînd dificultăţi în a comunica alegătorilor progresele pe care ţara le-a făcut în ultimii ani.

Jurnalistul şi biograful lui Joe Biden, Evan Osnos, a afirmat că a văzut "o persoană diminuată", dar a reamintit că narativul lui Biden a fost întotdeauna "Dacă sunt lovit, mă ridic!".

Julian Castro, fost ministru al locuinţelor sub Preşedinţia lui Barack Obama şi coleg de Cabinet cu Biden, a declarat, pe reţeaua de socializare X, că a văzut un preşedinte "nepregătit, pierdut şi care nu este suficient de puternic pentru a lupta eficient cu un Trump, care a minţit constant".

În acelaşi timp, vicepreşedintele american Kamala Harris a afirmat, într-un interviu acordat CNN, că a existat "un început lent, dar un final puternic" în prestaţia lui Joe Biden. "Oamenii pot discuta despre stilurile de exprimare, dar în cele din urmă contează substanţa", a spus ea.

Poziţia oficială a democraţilor a fost exprimată de Jen O'Malley Dilon, şefa de campanie a lui Biden, care a declarat că preşedintele a prezentat o "viziune cîştigătoare pentru viitorul Americii, o viziune în care toţi americanii au o şansă echitabilă de a realiza visul american".

Joe Biden, care, potrivit unor surse din campanie, suferea de gripă, şi-a dres vocea, părea aproape răguşit şi nu vorbea întotdeauna clar.

Au existat momente în care nu a terminat unele propoziţii sau nu a formulat ideile în mod clar, ceea ce nu ajută la risipirea îndoielii alegători că o persoană în vîrstă de 81 de ani poate conduce Statele Unite pentru încă patru ani, notează EFE.

Dezbaterea de Joi seara a avut loc pentru prima dată în istorie înainte de Septembrie şi înaintea convenţiilor principalelor partide, care ar trebui să oficializeze candidaturile la alegerile prezidenţiale ale lui Donald Trump şi Joe Biden.

Joe Biden ar trebui să fie confirmat la convenţia democrată de la Chicago din August, dar marea întrebare care se pune acum este dacă va fi sau nu înlocuit pînă atunci, mai notează EFE.