Biden anunta ca SUA aloca Ucrainei un ajutor militar suplimentar in valoare de 800 de milioane de dolari

Preşedintele american Joe Biden a anunţat, Joi, că Washingtonul va aloca Ucrainei un ajutor militar suplimentar în valoare de 800 de milioane de dolari în zilele următoare, relatează CNN.

Biden a spus că Statele Unite ”mobilizează lumea pentru a fi alături de Ucraina” şi a subliniat că se pregăteşte să dezvăluie o asistenţă suplimentară de securitate în valoare de 800 de milioane de dolari, inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie, muniţie şi radar de localizare a artileriei (radar de contrabaterie).

”Ne mutăm într-un loc care reflectă realităţile celui de-al doilea sfert al secolului XXI şi suntem pe punctul de a face progrese semnificative”, a adăugat liderul american. ”Putin a crezut că am putea dizolva Alianţa Transatlantică. A încercat să ne slăbească. Se aştepta ca hotărîrea noastră să se rupă. Dar obţine exact ceea ce nu şi-a dorit”, a continuat el.

”El a vrut finlandizarea NATO. A obţinut natoizarea Finlandei”, a adăugat Biden, în contextul în care NATO a invitat oficial Suedia şi Finlanda să se alăture alianţei militare conduse de SUA, care a atras un răspuns furios din partea Rusiei.