Belgia: Guvernul urmeaza sa anuleze inscrierea genului in cartile de identitate

Guvernul belgian urmează să suprime înscrierea genului în cărţile de identitate, pentru a face posibilă înregistrarea persoanelor ”nonbinare”, relatează RTBF.

Guvernul federal al lui Alexander de Croo s-a angajat să lupte împotriva ”inegalităţilor de gen”, iar Ministerele Justiţiei şi Afacerilor Interne au pregătit un proiect de lege în vederea suprimării categoriilor binare bărbat sau femeie, considerate ”neconstituţionale” în Belgia.

”Vrem să punem în aplicare acest lucru rapid”, declară o purtătoare de cuvînt a secretarei de stat însărcinate cu Egalitatea genurilor, egalitatea şanselor şi diversitatea Sarah Schlitz, Jessika Soor,.

Dispoziţiile unei legi ”transgen” de la 25 Iunie 2017 au fost catalogate drept extrem de ”constrîngătoare” şi ”discriminatorii” de către Curtea Constituţională belgiană.

În 2019, Curtea a cenzurat parţial această lege, stabilind că nu le permite persoanelor ”nonbinare (persoane care nu se identifică nici bărbaţi şi nici femei) să se înregistreze ca atare”, potrivit cotidianului belgian de limbă olandeză De Standaard.

Guvernul belgian a propus mai întîi genul ”X” persoanelor care nu se recunosc în opţiunile ”masculin” sau ”feminin”.

Pînă la urmă, Executivul belgian a decis să suprime complet înscrierea sexului în cartea de identitate, potrivit unei note politice cu privire la anul 2022, trimisă de către Guvern Curţii.

Ministerul Afacerilor Interne urmează să analizeze aspecte tehnice cu privire la consecinţele unei asemenea suprimări asupra călătoriei cetăţenilor belgieni şi cu privire la distribuirea acestei noi cărţi de identitate.

Guvernul reflectează, apoi, la o înregistrare a genului într-un ”mod care să includă”, scrie De Staandard.

Acest lucru ar putea fi realizat prin intermediul unui ”al treilea sex”, a unui sex ”nonbinar” sau în alt fel, potrivit publicaţiei.

În acest sens, Guvernul se angajează la o dezbatere socială largă cu experţi, precum Institutul Egalităţii Femeilor şi Bărbaţilor (IGVM), în cadrul unor audieri în Parlament.

Începînd de la 1 Ianuarie 2018, persoanele transsexuale din Belgia îşi pot modifica în mod oficial sexul civil şi prenumele, fără să răspundă unor condiţii medicale.

”Pentru a-şi modifica sexul civil, este de ajuns ca persoana transsexuală să fie intim convinsă de faptul că sexul său de la naştere nu corespunde felului profund în care îşi simte genul”, precizează serviciul public federal belgian.