BCE A APRECIAT REALIZAREA PROIECTULUI DE CONSTRUCŢIE A LOCUINŢELOR SOCIALE ÎN R. MOLDOVA

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCE) apreciază activitatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC) în realizarea proiectului de construcţie a locuinţelor sociale.

Potrivit Serviciului de presă al MDRC, în cadrul vizitei de monitorizare, efectuate recent în localităţile din Republica Moldova unde se construiesc locuinţe sociale, Dorota Blazejewicz, expert al BCE, a declarat că "progresul în faza II a proiectului este considerabil". Experţii s-au arătat impresionaţi de calitatea lucrărilor de construcţie la blocul din Călăraşi şi cel din Sîngerei, precum şi au apreciat pozitiv activitatea de la şantierele de construcţie de la Briceni şi Sîngerei, unde antreprenorii intenţionează să finalizeze lucrările cu mult înaintea termenelor stabilite conform contractului.

Iunona Lungul, directorul Unităţii de Implementare a fazei II a Proiectului de construcţie a locuinţelor sociale a precizat că după vizita în teritoriu s-a discutat despre posibile negocieri privind iniţierea fazei III de construcţie a locuinţelor pentru persoanele nevoiaşe din ţara noastră, iar în unele raioane s-a decis extinderea proiectului.

"Reprezentanţii BCE au acceptat solicitarea autorităţilor de la Călăraşi de a extinde proiectul, dat fiind faptul că cererile pentru a beneficia de o locuinţă socială sînt duble faţă de numărul locuinţelor date în folosinţă. De asemenea, experţii au comunicat că vor analiza includerea în proiect şi a localităţilor ale căror autorităţi s-au arătat sceptice faţă de proiect, iar acum solicită construcţia unor locuinţe", a mai subliniat Iunona Lungul.

În perioada imediat următoare BCE va elabora un raport de activitate în care vor fi menţionate rezultatele vizitei de monitorizare, datele privind respectarea criteriilor şi condiţiilor de repartizare a locuinţelor pentru persoanele nevoiaşe, asigurarea transparenţei în procesul de achiziţii publice, verificarea documentaţiei de proiect etc.

Următoarea vizită a experţilor BCE în Republica Moldova este preconizată în anul 2016, cînd se va decide iniţierea fazei III de construcţie a locuinţelor sociale în ţara noastră. (Moldpres)