Bancile straine cauta angajati in Rusia

Subsidiarele din Rusia ale băncilor străine, cum ar fi Citi şi Raiffeisen Bank International (RBI), au început luna aceasta să caute angajaţi, după ce autorităţile de la Moscova le-au blocat retragerea din ţară, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite agerpres.

Anterior, alte surse au dezvăluit, pentru Reuters, că Banca Centrală a Rusiei rezistă solicitărilor venite din partea băncilor comerciale ruseşti care vor să preia afacerile locale ale băncilor străine, fiind îngrijorată, printre altele, că o astfel de preluare ar putea să îi determine pe deponenţii ruşi să îşi scoată economiile din bănci.

Rusia va bloca vînzarea subsidiarelor ruseşti ale băncilor străine atîta timp cît băncile ruseşti în străinătate nu pot funcţiona normal, a declarat în 15 Iulie adjunctul ministrului rus de Finanţe, Alexei Moiseev, pentru agenţia Interfax, preluată de Reuters.

Ca rezultat, băncile străine au început să caute personal pentru locurile vacante, după ce anul acesta au plecat brusc mulţi angajaţi.

Una din surse a explicat că băncile au început să facă angajări după ce au realizat că nu vor putea cu uşurinţă să plece din Rusia.

Din Aprilie și pînă în Iunie, băncile străine au avut puţine locuri vacante, dar situaţia s-a schimbat în Iulie, a anunţat Headhunter, una din cele mai mari companii de recrutare din Rusia, pentru Reuters.

Luna aceasta, Raiffeisen Bank a anunţat că are 276 de locuri vacante, în timp ce grupul american City caută 84 de angajaţi în Rusia, a precizat Headhunter (www.hh.ru).

Oficialii celor două bănci nu au dorit să comenteze.

La finalul lui 2021, băncile străine controlau 11% din totalul capitalului bancar din Rusia, arată cele mai recente date ale Băncii Centrale.

Şi băncile italiene Intesa Sanpaolo şi UniCredit caută angajaţi în Rusia, conform Headhunter.

În Aprilie, grupul bancar francez Societe Generale şi-a vîndut subsidiara rusească Rosbank către Interros Capital, o firmă controlată de oligarhul rus Vladimir Potanin.

Occidentul a impus sancţiuni fără precedent sectorului bancar rusesc ca răspuns la invazia Ucrainei, blocînd accesul marilor bănci ruseşti la sistemul global de plăţi SWIFT şi limitînd capacitatea lor de a opera cu valută.