AVOCATII PROTESTEAZA IMPOTRIVA AMENDAMENTULUI PROPUS DE OLESEA STAMATE

Avocații protestează în fața Parlamentului, unde are loc ședința plenară, cerînd amînarea amendamentului propus de către deputata PAS, Olesea Stamate, la proiectul Legii cu privire la avocatură. Prin amendament se propune excluderea din lege a sintagmei: „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”, transmite IPN.

Avocatul Iurie Mărgineanu a declarat că, dacă amendamentul Olesei Stamate nu va fi retras, luni va veni la protest toată Uniunea Avocaților.

Comisa juridică, numiri și imunități, condusă de Olesea Stamate, este acuzată ca face abuz și induce în eroare parlamentarii, dar și breasla avocaților. Avocații spun cp, pe timpul statului capturat, au fost persecutați, interceptați, reținuți, arestați. De aceea, și insistă pe păstrarea garanțiilor prevăzute de lege, pe care le înlătură amendamentul propus de Olesea Stamate.

Amendamentul a fost propus contrar etapelor de procedură legislativă, s-a încălcat transparența decizională. Pînă să fie propus votului în Parlament, trebuia să se discute, să se ajungă la un consens cu avocații, spun participanții la acțiune.

Avocații mai ce modificarea articolului 10, care le permite procurorilor și judecătorilor să vină în profesia de avocat fără examene, a precizat avocatul Vadim Vieru. Legat de greva anunțată de avocați, Vadim Vieru a spus că „ședințele de judecată se anulează pe bandă rulantă”.

Sursa: IPN