Avînd susținerea agricultorilor, transportatorii polonezi au blocat un nou punct de trecere a frontierei cu Ucraina

Transportatorii polonezi, care protestează de la începutul lui Noiembrie împotriva unei "concurenţe neloiale" din partea transportatorilor ucraineni, au blocat, Joi, un al patrulea punct de trecere a frontierei cu Ucraina, informează AFP, scrie Agerpres.

Blocajul se întinde acum pînă la punctul de trecere de la Medyka (Sud), negocierile dintre Varşovia şi Kiev neducînd la vreo soluţie.

La Medyka, transportatorilor polonezi li s-au raliat agricultorii polonezi, care afirmă că au de suferit de pe urma scăderii preţurilor la produsele lor cauzată de importurile de cereale ucrainene la începutul anului.

"Începem, astăzi, o manifestaţie de avertisment de trei zile împotriva a ceea ce se întîmplă în agricultură şi transporturi", a declarat Roman Kondrow, liderul manifestaţiei agricultorilor la Medyka.

Agricultorii au cerut subvenţii şi împrumuturi la dobînzi mici şi au avertizat că vor bloca punctul de trecere de la Medyka timp de mai multe ore pe zi, înainte de a declanşa o blocadă la scară mare, Luni.

"Susţinem sectorul nostru naţional de transport polonez şi ne susţinem reciproc", a adăugat Kondrow.

Transportatorii au organizat blocade pentru a protesta împotriva relaxării regulilor de acces ale Uniunii Europene pentru companiile ucrainene, ceea ce, potrivit transportatorilor şi agricultorilor polonezi, a dus la o scădere a veniturilor lor.

Organizatorii lasă să treacă traficul de pasageri, precum şi transportul de ajutor umanitar şi militar.

Ministerele polonez şi ucrainean pentru Infrastructură, precum şi reprezentanţi ai Uniunii Europene au discutat de mai multe ori pentru a soluţiona criza, însă pînă acum nu s-a ajuns la nici un acord.

Potrivit agenţiei de presă poloneze PAP, "circa o mie" de camioane stau în prezent la coadă pentru a trece frontiera pe la punctul de control de la Korczowa, comparativ cu 750 la Dorohusk şi 620 de vehicule la punctul de trecere de la Hrebenne.

Miercuri, transportatorii polonezi au declarat că autorităţile locale au autorizat prelungirea cu alte două luni a blocării traficului la Dorohusk, prevăzut iniţial pînă pe 3 Decembrie.

Într-un comunicat comun, adresat miniştrilor lor pentru Transporturi şi Comisiei Europene, preşedinţii asociaţiilor de transportatori cehă, ungară, lituaniană, poloneză şi slovacă au cerut, săptămîna trecută, ca transportatorilor ucraineni să li se ceară din nou permise de intrare în UE.

UE a renunţat la acest sistem în urma declanşării invaziei ruse, în Februarie 2022.

La rîndul său, Ucraina a declarat, Joi, că doreşte ca drumurile sale de export via Polonia să fie deblocate înainte de a purta negocieri cu Varşovia şi Comisia Europeană pentru a pune capăt protestelor transportatorilor polonezi, potrivit Reuters.

Doi şoferi ucraineni au murit şi mii de camioane stau blocate zile în şir pe o vreme geroasă la frontiera dintre Polonia şi Ucraina, o rută-cheie pentru comerţul ucrainean în timpul invaziei ruse.