Autoritatile turce au anulat o vizita a ministrului Apararii din Suedia, dupa autorizarea unei manifestatii antiturce la Stockholm

Ministrul Apărării turc, Hulusi Akar, a declarat, Sîmbătă, că o vizită planificată a omologului său suedez la Ankara a fost anulată după ce autorităţile suedeze au autorizat desfăşurarea unei manifestaţii antiturce la Stockholm, transmite AFP.

"În acest moment, vizita ministrul Apărării suedez Pal Jonson în Turcia, la 27 Ianuarie, nu mai are nici un sens. Aşa că am anulat vizita", a declarat Akar, citat de Reuters.
Ministrul Apărării suedez urma să se deplaseze, săptămîna viitoare, la Ankara, la invitaţia omologului turc, în contextul în care ţara nordică speră să convingă Turcia să ratifice acordul de aderare al Stockholmului la NATO.

Akar a declarat că a discutat lipsa măsurilor faţă de protestele antiturce din Suedia cu Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi a transmis reacţia acestuia omologului suedez, în marja unei reuniuni a Grupului de Contact privind apărarea Ucrainei.

"Este inacceptabil să nu ia nici o măsură sau să nu reacţioneze la acestea (proteste). Era nevoie să se facă ceva, trebuiau luate măsuri", a apreciat Akar, citat într-un comunicat al Ministerului Apărării turc.

Vineri, Turcia l-a convocat pe ambasadorul suedez la Ankara în legătură cu permisiunea acordată de autorităţile de la Stockholm pentru organizarea unui protest programat pentru Sîmbătă, la care cartea sfîntă a musulmanilor, Coranul, va fi arsă, în apropierea Ambasadei Turciei din Stockholm.

Turcia blochează din, Mai 2022, aderarea Suediei şi pe cea a Finlandei la NATO, reproşîndu-le celor două ţări că adăpostesc militanţi şi simpatizanţi kurzi pe care Ankara îi consideră terorişti, îndeosebi pe cei din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi pe aliaţii acestora din Nordul Siriei şi din Irak, aminteşte AFP. (AGERPRES)