AUTORITATILE DE LA TIRASPOL AU LIMITAT VINZAREA VALUTEI PE PIATA BANCARA DIN REGIUNE

Liderul autoproclamatei rmn Evgheni Şevciuk a semnat recent un decret cu privire la stabilizarea situaţiei pe piaţa valutară din regiune.

Potrivit unui comunicat, vînzarea valutei străine se va efectua doar solicitanţilor care au nevoie de bani pentru achitarea contractelor valutare de achiziţionare a mărfurilor de primă necesitate sau considerate importante. La licitaţii nu vor putea participa antreprenori care au nevoie de valută pentru contracte ce prevăd servicii sau muncă prestată.

Totodată, vînzarea valutei va fi posibilă numai în urma aprobării unei comisii speciale, formată din reprezentanţi ai mai multor structuri din regiune responsabile de dezvoltare economică, sănătate, ai serviciilor de forţă etc.

În acelaşi timp, conducerea băncii centrale din regiune a semnalat mai multe probleme ce ţin de situaţia rezervelor valutare din regiune. "Pe parcursul ultimilor ani, piaţa valutară din regiunea transnistreană a fost stabilă şi echilibrată, pe măsura cererii şi ofertei. Însă în anul 2016 ne confruntăm cu lipsa ofertelor valutare", a afirmat preşedintele băncii de la Tiraspol, Eduard Kosovski.

Potrivit sursei citate, situaţia nefavorabilă de pe piaţa valutară din stînga Nistrului este motivată de mai mulţi factori, printre care diminuarea cererii mărfurilor transnistrene pe piaţa externă, reducerea preţurilor la energia electrică exportată peste hotare ş.a.