AUTORITATILE AU STABILIT UN PLAN DE ACTIUNI PENTRU A SOLUTIONA PROBLEMELE AGRICULTORILOR

Problemele din sectorul agricol şi posibilităţile de soluţionare a acestora au fost discutate astăzi de fermieri cu Premierul Chiril Gaburici şi ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Ion Sula.

„Am stabilit un plan de acţiuni. Ne vom implica şi vom vedea cum putem să soluţionăm problemele existente”, a declarat după întrevedere Chiril Gaburici. Premierul a mai adăugat că Guvernul va căuta resurse pentru a majora fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli.

Fermierii s-au arătat nemulţumiţi de acţiunile autorităţilor. Alexandru Slusari preşedintele "Uniagroprotect" a declarat că doar pentru una dintre cele cinci probleme stringente enunţate la întrevedere, a fost identificată o soluţie viabilă. Acesta se referă la menţinerea cotei de 8% a TVA la produsele agricole. „La celelalte probleme n-am primit niciun răspuns concret”, a precizat Slusari. Acesta a mai adăugat că fermierii solicită ca fondul de subvenţionare în agricultură să fie de 1,2 miliarde de lei, şi nu de 610 milioane cum este propus în proiectul bugetului. Ei mai optează pentru micşorarea preţului la produsele petroliere şi reducerea ratei dobînzii la creditul în valoare de 100 de milioane de euro acordat de Polonia.

Ministrul Agriculturii a declarat că urmează ca „în termen foarte scurt” autorităţile să vină cu răspunsuri la solicitările agricultorilor. Ion Sula a mai adăugat că şi-ar dori ca rata dobînzii la creditul polonez, care potrivit ministrului va fi accesibil în cel mult o lună, să fie mai mică.