ATUNCI CIND UE ACCEPTA SA FIE SFIDATA DE CHISINAU

Marea problemă națională: Guvernarea de după PAS!

Nu te grăbi să te plictisești, iubite cititorule, pentru că te invit să citești următoarele cîteva rînduri care s-ar putea să-ți pară plictisitoare, dar crede-mă că te vor lumina în cele ce-ți voi explica după parcurgerea lor!

Comisia de la Veneția a sancționat modalitatea prin care a fost impusă procedura de evaluare a procurorului general de către guvernarea de la Chișinău. În avizul publicat, Comisia de la Veneția a evidențiat că această modificare legislativă a fost făcută fugitiv și fără dezbateri cu societatea civilă și alte instituții. De asemenea, a fost criticată modificarea componenței Consiliului Suprem al Procurorilor (CSP), motiv pentru care aceasta, în opinia experților instanței europene, „ar crea impresia că orice majoritate parlamentară poate modifica componența CSP în propriul interes”. Înalta Curte europeană recomandă să fie reglementată activitatea CSP în Constituție, tocmai pentru a evita astfel de modificări arbitrare ale legii. Comisia mai recomandă autorităților de la Chișinău să permită revenirea procurorului general în componența CSP. Totodată, Comisia recomandă și modificarea actualei proceduri de evaluare a procurorului general, subliniind că trebuie să existe criterii mult mai clare în acest proces.

Acum, după ce v-ați ”torturat ochii” citind textul de mai sus, să intrăm în toate ”dormitoarele politice ascunse” ale celor care nu cred că cititorii noștri sunt mai destupați la minte decît ai lor! Știți ce înseamnă chestiunile abia citite pentru guvernanții de la Chișinău? E ca un fel de lovitură aplicată unui bărbat între picioare! Ei, guvernanții, scrîșnesc din dinți și spun că nu-i doare, dar nu-i așa! Uitați-vă la ei cît de vorbăreți sunt ca să-și ascundă durerile! Știți ce vor face? Nu vor respecta decît ”parțial și interpretativ” recomandările Comisiei. Deja penibilul ministru al Justiției a și bolborosit ceva despre faptul că, spre deosebire de Țările UE, realitățile din Republica Moldova sunt ”altele”. Despre ”lubrifierile juridice justificative” ale domniței ”piți” Stamati nici că are rost să ne luăm la sfadă!

La fel ca și precedentele guvernări, actualii stăpîni politici ai Țării se cred deja eterni. Se simt așa pentru că au în spate susținerea occidentală a UE și SUA. Să fim realiști! Republica Moldova, ca fostă componentă a URSS, devenind deja Țară suverană, începînd cu 1991, a fost susținută permanent de către SUA și UE în conceptul de îndepărtare ostilă față de Federați Rusă. Asta s-a întîmplat indiferent de cine s-a aflat la Putere, fie că a fost vorba despre Snegur, Lucinschi, Voronin, Filat ori Plahotniuc, iar acum PAS. Aici nu vorbim despre implicările păguboase ale României! Astăzi, PAS ”este în cărți”, dar nu a învățat nimic din istoria devenirii Țării pe care o stăpînește absolutist. Despre ce-i vorba?

UE și SUA ”nu greșesc niciodată”. Ajută, experimentează cu oricine, dar, mai apoi, ”se repliază în principii” și lasă instanțele naționale să-i pedepsească tocmai pe cei pe care, pînă mai ieri, îi susținuseră. C-așa-i democrația pe care politicienii moldoveni n-o pricep! La fel cum s-a întîmplat cu ”Filat-Moldova Țară de succes” ori cu Plahotniuc, același lucru o să se isprăvească și cu actualii ”eterni”. Asta în virtutea principiului nemărturisit că UE și SUA ”nu greșesc niciodată”! Nici un guvernant susținut de UE și SUA și care a fost abandonat n-o să mîrîie nimic deoarece a fost parte activă și beneficiară a unor uriașe suporturi financiare!

Știți de ce UE și SUA ”nu greșesc niciodată” în raport cu experimentele lor? Pentru că au ”memoria motivației abandonării”. Deși îi susțin, îi lasă, cu o generozitate revoltătoare, să încalce tocmai acele principii democratice occidentale pentru care sunt efectiv sponsorizați, politic și financiar. Așa cred ei că le poate reuși ”proiectul”, numai că nu știu că moldovenii ”sunt altfel”! Au fost astfel de faze pe timpul lui Snegur, Lucinschi, Voronin, Filat ori Plahotniuc! Acum, însă, guvernării PAS i se permite să recurgă la cele mai brutale abuzuri anticonstituționale naționale, dar și față de valorile, principiile și normele juridice europene. Capcana în care UE și SUA a atras acum PAS, nu pentru bunăstarea moldovenilor, este teribilă! Aici este vorba despre precedentele create prin abuzuri constituționale, cu largul concurs al Curții Constituționale.

Vorbind despre aceste precedente, ne gîndim automat la cel puțin două variante decisive pentru Țară. În primul rînd, PAS, inevitabil, o să plece de la guvernare. Oare următorul Guvern și Parlament vor fi atît de iubitoare de Lege și Dreptate încît să abroge precedentele create de către PAS? Nu prea credem! În al doilea rînd, în contextul pandemiei, există suficiente motive să ne temem că, din senin, vor apărea niște derbedei politici populiști care pot înhăța Puterea și se vor folosi de precedentele create de PAS și președinta Țării pentru, chipurile, a se răzbuna pe ei, în fond, pe Țară. Să reținem că aceste precedente sunt, totuși, ”contabilizate” de către partenerii externi, dar, pentru că așa este democratic, care vor spune că instanțele naționale trebuie să decidă.

În concluzie, iubite cititorule, reține următoarele chestiuni: UE și SUA ”nu greșesc”, ci doar ”partenerii sponsorizați”! ”Partenerii aleși” devin victime ale Justiției naționale, nicidecum ale ”opțiunilor lor politice”. PAS nu știe asta deoarece a fost ajutat să se îmbete de Putere! Filat știe despre ce vorbim, însă, în sinea lui, nu are cum să nu se bucure de prăbușirea partenerilor lui din PAS! Nu de alta, dar să pară cumva mai deștept! Crede cineva că-i tihnește lui că Sandu a ajuns președintă, iar foștii săi dulăi slugarnici, mulți furgăsiți de la comuniști, de la democrați, socialiști sau din stradă, au ajuns ditamai barosanii politici?

Ce face PAS acum? Exact tot ce a făcut și Plahotniuc! Nici o guvernare de pînă la ei nu și-a permis ca să sfideze și să reinterpreteze deciziile-recomandări ale Curții de la Veneția, iar ei, în virtutea ”inerției Puterii!”, o vor face-o! Așa-i cînd UE acceptă ”strategic” să fie sfidată de către Chișinău! Așa-i că nu te-am plictisit, iubite cititorule?

Mihai CONȚIU