Atacurile ruseşti în Sudul şi Estul Ucrainei s-au soldat cu 11 morţi

Atacurile Rusiei împotriva unei localităţi în regiunea Zaporojie (Sud) şi asupra unor aşezări în regiunea Doneţk (Est) au făcut Sîmbătă 11 morţi, potrivit autorităţilor ucrainene, citate de AFP, potrivit Agerpres. După aceste lovituri sîngeroase, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un nou apel către aliaţii săi occidentali pentru a-şi "accelera" livrările de arme.

”Ruşii au atacat oraşul Vilniansk, în regiunea Zaporojie, unde inamicul a ucis şapte persoane. Doi dintre morţi sunt copii”, a indicat Ivan Fiodorov, guvernatorul ucrainean al regiunii, pe o reţea de socializare. Zece persoane au fost rănite, iar mai multe clădiri, în special rezidenţiale, au fost avariate, a adăugat el.

Vilniansk este situat la 29 km Nord-Est de Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, aflat sub control ucrainean. Rusia susţine că a anexat regiunea Zaporojie şi, chiar dacă ocupă vaste zone ale acesteia, nu o controlează în totalitate. Rusia a atacat deja Zaporojie şi oraşele învecinate de mai multe ori de cînd a început ofensiva în Ucraina, în 2022, dar în ultimele săptămîni şi-a concentrat eforturile în principal în Estul ţării, mai degrabă decît în Sud.

Responsabili ucraineni au anunţat că atacurile ruseşti împotriva aşezărilor din prima linie în regiunea Doneţk (Est) s-au soldat cu patru morţi. "În localitatea Zarecinoe, ruşii au ucis trei persoane", a declarat pe reţelele de socializare Vadim Filaşkin, guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk. Procurorul general al Ucrainei a anunţat mai tîrziu că o altă persoană, un locuitor al satului de graniţă New York "a fost, de asemenea, rănit mortal". Aşezarea New York a fost intens atacată de la mijlocul lunii Iunie, în timp ce forţele ruse avansează spre oraşul Toreţk.

După aceste noi lovituri ale Moscovei, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Sîmbătă aliaţilor săi occidentali să "accelereze" livrările de arme către forţele Kievului. "Deciziile de care avem nevoie trebuie accelerate. Orice întîrziere a deciziilor în acest război înseamnă pierderea de vieţi omeneşti", a pledat Zelenski, solicitînd livrarea de arme pentru "distrugerea lansatoarelor de rachete ruseşti".

Atacurile au intervenit la o zi după un altul asupra oraşului Dnipro, la Nord de Zaporojie. O persoană a fost ucisă şi alte 13 rănite, a anunţat, Sîmbătă, Poliţia ucraineană. "Poliţia a identificat o femeie ucisă într-un atac cu rachetă asupra oraşului Dnipro. Este vorba de o femeie de 76 de ani dintr-o clădire distrusă", potrivit unui comunicat de presă. De asemenea, sunt 13 răniţi "inclusiv un bebeluş şi o femeie însărcinată", conform forţelor de ordine ucrainene.