Atacuri cu drone în Ucraina și în Rusia

Rușii își acoperă dronele cu carbon înainte de a le lansa asupra teritoriului ucrainean, afirmă un oficial militar de la Kiev. Un nou atac cu drone a avut loc împotriva Ucrainei, în noaptea de Sîmbătă spre Duminică, după cel de Vineri spre Sîmbătă, considerat cel mai important de la începutul invaziei. Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a susținut că a dejucat un atac ucrainean cu drone asupra unor regiuni din Rusia, inclusiv la Moscova, unde aeroporturile au fost închise temporar.

Volodimir Zelenski a cerut întărirea apărării antiaeriene și a anunțat o viitoare înzestrare a țării sale cu nave de război oferit de parteneri.

Forțele Aeriene ale Ucrainei au distrus opt din cele nouă drone de atac lansate în cursul nopții Sîmbătă spre Duminică de Rusia. Nu sunt informații despre posibile pagube sau victime, relatează Reuters.

Atacul de Sîmbătă spre Duminică, despre care forțele aeriene au declarat că a fost lansat din Sud-Est, a avut loc la o zi după ceea ce oficialii ucraineni au declarat că a fost cel mai mare atac cu drone al Rusiei din timpul războiului, cu circa 75 de drone în noaptea de Vineri spre Sîmbătă îndreptate în principal împotriva Kievului.

Kievul a avertizat, în ultimele săptămîni, că Moscova va viza infrastructura critică a Ucrainei în noua sa campanie aeriană de Iarnă, așa cum a făcut anul trecut.

Pierderile rusești, conform ultimei estimări ale Statului Major General al Ucrainei: 324.830 de militari (+1.070 în ultima zi), 5.513 tancuri (+11), 10.272 blindate de luptă (+16), 7.874 sisteme de artilerie (+23), 907 sisteme lansatoare multiple de rachete (+2), 597 sisteme antiaeriene (+1), 5.901 drone (+93), 323 avioane, 324 elicoptere, 22 nave/ambarcațiuni, 1 submarin.

Regiunea Odesa „va fi în curînd protejată de o apărare aeriană foarte puternică” cu ajutorul aliaților, a declarat președintele Volodimir Zelenski, citat de The Kyiv Independent.

Aliații Ucrainei au început, de asemenea, să aprovizioneze țara cu bărci pentru a escorta navele care trec prin coridorul umanitar din Marea Neagră. 

Ministerul rus al Apărării a declarat, Duminică, că a dejucat un atac important cu drone ucrainene, cel puțin 20 de drone fiind doborîte deasupra unor regiuni rusești, inclusiv Moscova.

O persoană a fost rănită în Tula cînd o dronă interceptată a lovit o clădire de apartamente, a declarat guvernatorul regiunii, Aleksei Diumin.

Ziarul Kommersant a declarat că zborurile au fost întîrziate sau anulate pe principalele aeroporturi din Moscova din cauza unui atac cu drone.