ASALTURILE FINALE ALE LUI PLAHOTNIUC IMPOTRIVA TARII

Cum și cui i se restituie miliardul furat

Odată cu alianța dintre Maia Sandu, Andrei Năstase, Andrian Candu și Partidul Șor sub ”stindardul” moțiunii de cenzură, ne este dat să asistăm la debutul ultimelor două asalturi finale ale lui Plahotniuc împotriva Statului de drept Republica Moldova. Începutul primului asalt, relativ victorios de moment, s-a declanșat în clipa în care Maia Sandu „a fost convinsă” ca să semneze moțiunea de cenzură. Pînă în ziua dezbaterii în Parlament a acesteia, avem certitudinea fermă că în joc au fost şi sînt aruncate nenumărate milioane de euro.

Orice virtual deputat trădător democrat sau socialist dispus să se vîndă lui Plahotniuc și Șor poate obține oricîte milioane dorește. În cazul în care, totuși, în zilele acestea, un deputat democrat ori socialist anunță că aderă la Pro Moldova sau Partidul Șor ”din motive doctrinare”, atunci e clar că avem de-a face cu un infractor deosebit de periculos care s-a vîndut pe o sumă enormă de euro. În acest caz, SIS, MAI și Procuratura pot cere chiar colaborare internațională pentru identificarea prețului trădării, a locului banilor primiți, iar asta oriunde în lume, în orice cont și pînă la rudele ori prietenii cei mai îndepărtați. Atragem atenția că Joi, 16 Iulie, la emisiunea ÎnProfunzime de la Pro TV Chișinău, deputatul Vladimir Cebotari de la Pro Moldova, cu impertinență și siguranță de sine de tip mafiot, aproape că a făcut o ofertă publică. Vorbindu-se despre șansa adoptării în Parlament a moțiunii de cenzură în situația în care semnatarii ei nu au asigurate 51 de voturi, Cebotari a spus, citez cu aproximație fără să denaturez esența, că ”speră ca, chiar dacă și pe căi mai puțin ortodoxe, se vor mai găsi cîțiva deputați care vor avea curajul să plece din PDM sau PSRM”. ”Căi mai puțin ortodoxe”, înțelege oricine, înseamnă acceptul oricărui deputat dornic de a se vinde pe bani mulți.

Tot la fel de nenumărați sînt și banii negri aruncați în joc pentru finanțarea mitingurilor de proteste ale tuturor – Pro Moldova, Partidul Șor, Renato Usatîi, Sandu, Năstase, veterani etc. Am observat cu cît cinism au fost manipulate protestele veteranilor din zilele de Joi, 16 Iulie, și Duminică, 19 Iulie. Demn de reținut e faptul că la aceste proteste participă doar ”anumiți veterani”, că, inițial, sînt anunțate revendicări sociale, dar se transformă în proteste violente cu revendicări politice, iar pentru ”a li se da amploare” participanții la ele aveau dispoziții precise ca să blocheze traficul rutier în centrul Capitalei. Observăm că astfel de manifestații ale ”unor veterani” au loc exact atunci cînd îi sînt oportune lui Plahotniuc și Șor. Cel puțin Duminică, implicarea unor politicieni a fost pe față, nu însă și a celor care finanțează aceste tulburări sociale. Se știe prea bine că fără plată, în Republica Moldova, nu poți scoate gratis nici 20 de oameni la proteste de dragul protestelor.

Reactivarea radicală ”a unor veterani” în aceste condiții, ținînd seamă de starea de pandemie, a urmărit scopuri de sensibilizare a opiniei publice, fiind prezentați drept eroi vulnerabili ai războiului de pe Nistru, care acum, chipurile, ”au ajuns victimele actualei guvernări”. Este o escrocherie sentimentală publică dintre cele mai grețoase și revoltătoare pe față diriguită de criminalii din umbră!

Cunoaștem și noi destui veterani autentici și cu onoare care n-ar concepe în ruptul capului să devină victime ale unor manipulări prin astfel de proteste!

***

Abia după ședința parlamentară în care se va dezbate moțiunea de cenzură vom vedea cu ce se va solda acest prim asalt final al lui Plahotniuc împotriva Statului Republica Moldova. Al doilea asalt final al lui Plahotniuc, care probabil va fi și ultimul, a debutat în forță odată cu primul. Aici este vorba, la fel, tot despre milioane de euro nenumărate care vor fi aruncate în joc strict pentru finanțarea cît mai multor proteste, inclusiv în provincie, împotriva lui Igor Dodon, în mod special, și pentru campania electorală și coruperea alegătorilor în favoarea Maiei Sandu, pe care Plahotniuc și Șor o vor cu orice preț cîștigătoare în alegerile prezidențiale. Aici investițiile cu bani iliciți vor fi uriașe – în primul rînd e vorba despre cheltuielile enorme pentru a o aduce pe Maia Sandu în turul doi al alegerilor prezidențiale, iar cele decisive și cele mai costisitoare vor fi în perioada dintre turul unu și turul doi, cel final, al alegerilor din 1 Noiembrie.

V-am oferit toată această expunere ca să înțelegeți mai bine că după ce miliardul furat de Plahotniuc și Șor a produs dobînzi uriașe, acum o mare parte din el se restituie moldovenilor. Nu tuturor moldovenilor, adică Țării, ci doar unor moldoveni, adică deputaților-marfă vie care au fost cumpărați, organizatorilor de mitinguri de proteste și celor care trebuie să contribuie la alegerea Maiei Sandu în funcția de Președinte de Țară.

În acest context, ținînd seamă de răzgîndirea bruscă și suspectă a Maiei Sandu prin semnarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului, avem suficiente motive să bănuim că ea a primit o serie de ”garanții electorale” de la Plahotniuc. Nu direct de la el, ci prin intermediari români responsabili, dintre aceia cu putere, cu legături insesizabile cu serviciile secrete românești și care au fost și sînt și acum complici cu nelegiuirile lui Plahotniuc. Din acest context nu-i excludem nici pe sfetnicii ei de taină din Occident. Așadar, putem avea convingerea că Sandu a primit garanțiile despre care vorbim inducîndu-i-se convingerea că ”ea luptă politic strict împotriva lui Dodon, nu în beneficiul lui Plahotniuc, că chiar se poate folosi temporar și ”legitim” de susținătorii acestuia”. Aici este și începutul sfîrșitului ei politic definitiv! Cu un Plahotniuc în umbră, nimeni nu rămîne nepătat și necompromis definitiv!

Mihai CONŢIU