Arestovich evalueaza probabilitatea ca Belarusul sa intre in razboi impotriva Ucrainei

Dictatorul belarus Aleksander Lukaşenko va face tot posibilul pentru a evita pînă la urmă războiul împotriva Ucrainei, a declarat, într-un interviu cu avocatul rus şi activistul pentru drepturile omului Mark Feigin, consilierul şefului biroului Preşedintelui Alexei Arestovich.

Potrivit acestuia, dacă Belarusul va intra în război, va avea loc o escaladare gravă a conflictului, iar Lituania şi Polonia nu vor putea sta departe.

"Soarta Belarusului ca stat atîrnă în balanţă în acest caz dintr-un motiv simplu: ei intră în război de partea unui inamic clar învins", a spus Arestovich.

Arestovich spune că Minsk-ul se va sustrage intrării în război cît se poate de mult. Dacă Belarus nu a intrat în război la începutul unei invazii ruseşti pe scară largă, cînd agresorului i se părea că situaţia sa este mai bună, nu o va face acum, deoarece aproape întreaga lume s-a îndepărtat de Putin.

Arestovich crede că chiar dacă preşedintele Kremlinului, Vladimir Putin, îi lansează un ultimatum lui Lukaşenko, fie intrarea Belarusului în război, fie distrugerea sa fizică, va fi dificil să-l îndepărteze pe dictatorul belarus, deoarece serviciile sale speciale se presupune că îi sunt foarte loiale.

"Eliminarea sa va slăbi Belarus, orice va începe acolo, dar nu creşterea pregătirii pentru luptă. Lukaşenko ştie acest lucru şi, prin urmare, are o marjă de mişcare", a adăugat Arestovich. El a clarificat că nu a exclus posibilitatea ca Belarusul să intre în război, dar a considerat-o foarte puţin probabilă.