Ar suna mai bine „Variola TRUMP-22” decit ”Variola Maimutei”?

Variola maimuței, boala care a devenit o urgență sanitară în mai multe țări europene și în SUA în ultima perioadă, va fi redenumită de Organizația Mondială a Sănătății cu ajutorul ideilor propuse de public. OMS a precizat, însă, că numele ales nu va fi unul ridicol, în condițiile în care, pînă acum, au primit inclusiv propuneri precum Poxy McPoxface sau TRUMP-22, relatează Reuters.

În mod obișnuit, numele bolilor sunt alese în spatele ușilor închise de comitete de specialiști, însă, de această dată, OMS a decis să deschidă procedura publicului.

După un început greoi, zeci de propuneri au ajuns la Organizație de la mai multe feluri de contributori – cercetători, medici și un activist pentru drepturile LGBT. Propunerile includ variante tehnice, precum OPOXID-22, făcută de medicul Jeremy Fuast de la Harvard Medical School, farse precum Poxy McPoxface sau TRUMP-22. Presiunile pentru redenumirea bolii au crescut, mai ales după ce criticii au atras atenția că numele este înșelător, pentru că nu maimuțele sunt animalul de origine al virusului.

Un grup de cercetători a redactat, în Iunie, un articol de poziție în care au cerut un nou nume care să fie „neutru, nediscriminatoriu și care să nu stigmatizeze”, în mijlocul unor temeri că numele bolii poate fi folosit ca insultă rasistă.

Pînă în acest an, variola maimuței s-a răspîndit, în principal, prin țări din centrul și Vestul Africii.

„Este foarte important să găsim un nou nume pentru variola maimuței pentru că aceasta este cea mai bună practică pentru a nu aduce ofensă nici unui grup etnic, regiune, țară sau animal”, a spus purtătoarea de cuvînt a OMS, Fadela Chaib.

„La OMS suntem foarte îngrijorați de această problemă și încercăm să găsim un nume care să nu producă stigmat”, a adăugat ea. Una dintre propunerile populare este „Mpox”, transmisă de Samuel Miriello, director la o organizație pentru sănătatea bărbaților, REZO.

„Atunci cînd elimini din ilustrația cu maimuțe, oamenii încep să înțeleagă mai repede că este vorba de o urgență care trebuie să fie luată în serios”, a spus el.

O altă propunere, TRUMP-22, pare să facă referire la fostul Președinte al Statelor Unite, însă autorul său spune că numele este un acronim pentru „Eczemă Toxică de Proveniență Necunoscută și Misterioasă din 2022” (n. red. – Toxic Rash of Unrecognized Mysterious Provenance of 2022).

OMS a precizat că va decide un nou nume dintre propuneri „pe baza validității lor științifice, acceptabilității lor și ușurinței de pronunțare. Un alt criteriu va fi posibilitatea de a fi folosit și în alte limbi”.