„APARATUL PURTĂTOR DE CUVÎNT” AL LUI LEANCĂ NU IARTĂ NICI CELE 20 DE MILIOANE DE EURO DIN ROMÂNIA!

Aşa fură de la toţi donatorii externi, iar asta-i doar ce se vede, căci urmează partea cu „achiziţiile de materiale, mîna de lucru…”!

Autor: Mihai CONŢIU

Pe 25.08.2014, portalul de ştiri Deschide.md a făcut o dezvăluire care, încă o dată, ne demonstrează că aparatul guvernamental cu neruşinată cheltuială se ţine. Că se fură la greu din absolut toate granturile externe, nu mai este un secret pentru nimeni. Ba mai mult, se fură masiv inclusiv din împrumuturile externe prin cele mai sofisticate inginerii financiare. Acesta este şi unul dintre principalele motive pentru care Germania nu are încredere să ruleze ajutoarele sau împrumuturile acordate prin intermediul bugetului de stat al R. Moldova.

Unii au impresia că premierul Iurie Leancă este un fel de Maica Precistă, care nu pune botul la nici o pungăşie, dar se înşeală amarnic. Cu cît mai prizărit arată şi cu cît mai inocent se vrea, cu atît mai hulpav este. Primul capăt de abuz în cazul celor 20 de milioane de euro acordate de Guvernul României pentru renovarea grădinițelor din Republica Moldova, dezvăluit de portalul de ştiri Deschide.md, ne demonstrează clar că premierul Leancă una a fumat cînd a semnat cele două Acorduri cu UE, dar altfel de homo sovieticus este în realitate.

Cu toată aparenta lui vocaţie europeană rafinată (de fapt, Leancă speculează un fond de aproximativ 150 de cuvinte învăţate pe de rost), tot un moldovean primitiv şi profitor rămîne. I-am pus la îndoială onestitatea din clipa în care şi-a numit în calitate de purtător de cuvînt (ori şef al serviciului de presă) pe Liliana Vițu, o pretinsă jurnalistă, iar în realitate o aspiratoare de granturi externe de mare clasă. Ştie să sugă din granturi mai pofticios decît un bebeluş neînţărcat. Grant la grant trage şi cine se aseamănă, se adună! Ei bine, în afacerea murdară despre care este vorba este implicat şi soţul purtătoarei de vorbe prefăcute ale lui Leancă, Mircea Eşanu.

Iată ce aflăm de la portalul de ştiri Deschide.md!

„Cele 20 de milioane de euro acordate de Guvernul României pentru renovarea grădinițelor din Republica Moldova,se duc pe salariile de mii de euro a celor care administrează aceste fonduri. Se întîmplă chiar dacă românii au cerut răspicat ca banii să fie cheltuiți doar pentru lucrările de renovare, nu și pentru prestări servicii, consultanță sau chestii operaționale. Tonul a fost dat chiar de la cel mai înalt nivel. La data de 8 Iulie 2014 Cabinetul de Miniștri de la Chișinău a decis ca Mircea Eșanu, directorul Fondului de Investiții Sociale, care administrează cele 20 de milioane de euro, primește din această sumă un salariu lunar de 3926 de euro.”

Probînd afirmaţiile făcute, Deschide.md oferă cititorilor şi un facsimil al Procesului-verbal nr.3 din 8 Iulie 2014 al ședinței Consiliului Național al Fondului de Investiții Sociale din Moldova, aprobat de Cabinetul de Miniștri și semnat de Iurie Leancă. În acest document se arată foarte clar că serviciile prestate de Mircea Eșanu sunt remunerate cu suma 3 926 EUR (inclusiv impozitele) sau 2 400 EURO net lunar.

La fel, din documentul aflat în posesia Deschide.md, tragem concluzia că cele 20 de milioane de euro din România sunt programate ca să fie jupuite cu răbdare, căci contractul de salarizare al lui Mircea Eșanu-Viţu se întinde pe o perioadă de 4 ani. Probabil că la fel se întîmplă şi cu ceilalţi salarizaţi din acest fond. Cu alte cuvinte, din aceste 20 de milioane se preconizează salarizarea unor putori guvernamentale pe o perioadă de 4 ani pentru că ei ar fi „proeuropeni”.  Atunci despre ce fel de renovare a grădinițelor în timp util mai poate fi vorba?

Înţelegem că, „legal”, suma totală a salariilor din toţi aceşti bani se ridică la circa 400 de mii de euro, deşi românii donatori au exclus din start aşa ceva. Dar staţi, fraţilor, căci în afară de asta urmează şmecheriile cu preţurile umflate la materialele de construcţii achiziţionate, cele umflate artificial, la mica înţelegere, cu plata muncitorilor… Doar suntem în R. Moldova! Chestionat fiind de către cei de la Deschide.md, Eşanu, soţul lui Viţu,  a recunoscut că este salariat, însă, atenţie golănie!, „a dat asigurări că aceștia bani vor fi rambursați, la anul, din bugetul de stat.”

Păi cum vine asta? Pe cine fraiereşte el? Cît de tîmpiţi ar trebui să fim încît să ne imaginăm că este posibil ca în planul pentru bugetul de stat de anul viitor să fie fixat un supliment pentru căpuşele bugetare ale lui Leancă, iar asta, reţineţi, pentru suplimentarea salarială a unora care ar trebui să administreze în mod voluntar astfel de granturi externe.

Chiar dacă o mînă spală pe alta şi amîndouă murdăresc obrazul, se vede bine că lui Leancă îi vine să Eşanu din valorile şi principiile europene, căci Viţa-i mai bună pentru ruşi. Leancă este, dacă vrem să vedem, cel mai slab premier al Moldovei. Dar pe mulţi el reuşeşte să-i aburească şi să-i încînte cu cele 150 de cuvinte din lexiconul şi frazeologia integrării europene. În fapt, este un tip căruia îi place să trăiască bine. Din bani străini.

 

 

 

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:04
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39